Berba malina i kupina u Dobriću

0
1651
Agrosaveti---malina-i-kupina---Dobric---02

‚‚Mladi na selu neće da rade, dokle god ne pronađu sebi posao po meri, po mogućstvu sa skraćenim radnim vremenom.‚‚ – ne krijući razočarenje i bes, priča nam o prilikama u svom rodnom mestu, Marija Nikolić, meštanka sela Dobrić, nadomak Šapca. Ne zna za umor i negodovanje, ova 67-ogodišnja žena. U jednom od najtoplijih julskih dana, zatičemo je sa svojom komšinicom Ljiljanom, u berbi malina i kupina kod mladog meštanina Milana Stevanovića. Nakon nekoliko godina grčevite borbe, mukotrpnog rada i konstantnog ulaganja, Milan je odlučio da im ova berba bude poslednja i da raskrči svoj zasad.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Niska otkupna cena krči zasade malina i kupina

Ljiljana Stevanović kaže da je njena generacija naviknuta na težak i mukotrpan rad. Izdržljivija je i istrajnija i prema njenom mišljenju zbog toga što se za nadničarske poslove, u jeku berbi po Srbiji, uglavnom odazivaju ljudi na pragu sedme decenije. Ne krije tugu ni suze, majka Ljiljana, dok govori o dosadašnjoj borbi za opstankom zasada. Ne zamera svom sinu Milanu što ga je savladao pesimizam. Stevanovićeva kaže da ju je odluka njenog sina Milana, pre pet godina, da napusti nesigurne honorarne poslove i posveti se voćarskoj proizvodnji, obradovala. Cela porodica stavila se u funkciju bezmalo dva hektara zasada malina i kupina, koje je posadio na proplanku sa pogledom na planinu Cer.

PROČITAJTE I...  Smeđa pegavost lista MALINE: Sada se javlja, najviše stradaju izdanci

Agrosaveti---malina-i-kupina---Dobric---01

Sezonci iz Srbije masovno odlaze u inostranstvo

Povoljni klimatski uslovi ali i odgovarajući kvalitet zemljišta, parametri su zbog kojih je upravo na toj lokaciji podigao svoje zasade. Te kulture zahtevaju konstantno navodnjavanje, te su Stevanovići investirali oko 4.500 evra u sopstveni bunar i sertifikovane sadnice. Nakon treće godine, ogorčeno dodaje ona, postalo je više nego izvesno, da tapkaju u mestu. Ljiljana kaže da bi bila neiskrena kada bi rekla da svih ovih godina nije bilo i zarade od podignutih zasada. Prateći problemi i sve niža otkupna cena, stopirali su ih u daljoj želji za napredovanjem. Sve je manje i kvalitetne radne snage, dodaje ona.

Magnetic 1120x185px

Pravila sve rigoroznija a tržište nestabilno

Naša sagovornica kaže da su se od samog početka opredelili za nekoliko sorti malina. Najviše za Vilamet, potom „Polku i sortu srednjeg vremena sazrevanja, „Glen“. Istom logikom rukovodili su se i kada je reč o izboru sortimenta kupina. Odlučili su se za Loh Nes“ konzumne i „Torn Fri“ industrijske kupine, kako bi udovoljili zahtevima otkupljivača u tom kraju. Ljiljana kaže da su pravila sve rigoroznija a stanje na tržištu nestabilno. Ističe da ih je upravo ta neizvesnost na tržištu nagnala da se opredele sa raznovrstan asortiman. Jedne godine kod otkupljivača na ceni su maline sorte „Vilamet“ a već druge „Polka“. Slična je situacija i kada je reč o kupinama.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja malina u Bogatiću

Agrosaveti---malina-i-kupina---Dobric---03

Očuvati srpsku malinu kao strateški proizvod

Ponuđena otkupna cena od 150 dinara za kilogram crvenog zlata i 180 za prvoklasnu kupinu, za većinu proizvođača je apsolutno neprihvatljiva. I Stevanovići su nezadovoljni tom cifrom. Ali kako nezadovoljno dodaje, proizvođači nemaju kome da se požale. Nadležni ih već, uprkos čvrstim obećanjima da će im izaću u susret, godinama „guraju pod tepih“. Sa druge strane otkupljivači i hladnjačari, smatraju da su se mnogi proizvođači stihijski i neplanski upustili u tu proizvodnju. Da nisu dovoljno sagledali sve potencijalne rizike tog biznisa. Srđan Aleksić koji otkupljuje maline porodice Stevanović, smatra da je država napravila odličan potez time što je malinu zaštitila kao strateški proizvod i brend Srbije. To je, prema njegovim rečima, neznatno ohrabrilo mnoge demoralisane proizvođače malina, koji su, poput Milana, bili na korak do odustajanja.

ExelGrow Adama 1120x180

Svođenje bilansa pa konačna odluka

Zasadi malina i kupina porodice Stevanović ove godine su dale izuzetan rod, uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima. Nadaju se da će sa njihovih zasada oko 9 tona voća biti opremljeno u domaće hladnjače. Dok smo se pozdravljali sa našim domaćinom Milanom rekao nam je da će nakon berbe, kada budu sveli računicu ovogodišnjeg poslovanja, podvući crtu i odlučiti. Hoće li petogodišnji trud njegove majke i njega biti raskrčen buldožerom ili ćemo i naredne godine imati priliku da predstavimo jednog mladog i vrednog domaćina iz Pocerine, koji ne želi da napusti svoje rodno selo.

PROČITAJTE I...  Kupina - Jedna od rentabilnijih voćnih vrsta

Prethodni tekstIle de France ovace u selu Mali Beograd
Sledeći tekstUzgoj nektarina u selu Zaklopača

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime