Uzgoj nektarina u selu Zaklopača

0
752
Agrosaveti---Uzgoj-nektarina---Zaklopaca---02

Iako najmanje isplativ, uzgoj nektarina porodice Moravčević opstaje zahvaljujući stalnim mušterijama. Ne previše srećni zbog okolnosti u agraru, ova porodica nastavlja voćarsku proizvodnju na svojih 10 hektara.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Trud i zalaganje današnjih poljoprivrednika, slobodno se može nazvati Sizifovim poslom. Kaže na početku našeg razgovora, prilično obeshrabrena, Mirjana Moravčević iz Zaklopače. Višegodišnji rad njenog supruga Tomislava i nje, a danas i dvojice njihovih sinova, Miroslava i Aleksandra, često joj se čini uzaludnim. Borbenost i ovnovska upornost ne dozvoljavaju im da odustanu. Poražavajuća je i okolnost što je jedina merna jedinica, kojom današnji poljoprivrednici barataju– džabametar. Mirjana kaže da više nijedna proizvodnja nije sigurna i da je veoma teško poslovati u takvim okolnostima.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

Agrosaveti---Uzgoj-nektarina---Zaklopaca---01

Julske kiše usporile berbu nektarina

Pamti Mirjana i puno bolje dane, kada su se uložena sredstva vraćala sa prvom berbom plodova. Kada se unapred mogla planirati proizvodnja. Porodica Moravčević, odvajkada se bavila uzgojem povrća i voća. Tako da su svi članovi, od najmlađih do najstarijih, navikavani da brinu o stasavanju sadnica na 10 hektara plodnog zemljišta. Prepoznatljivi su podjednako i po jabukama i po kajsijama, dok im se uzgoj nektarina najmanje isplati. A loše vreme dodatno im umanjuje nadu za dobrim rodom.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Dok je mušterija biće i bresaka

I dok je kiša kvasila njihove nektarine, sorte „Kaldezi“, Mirjana nam razočarano priča da su ih izmenjene tržišne prilike demantovale. Pre deset godina, kada su podigli svoj zasad na jednom hektaru, ova sorta je popularisana kao ne previše zahtevna i isplativa voćna vrsta. Srećna je okolnost što su godinama uspeli da steknu stalne mušterije, kojima su zdravi i kvalitetni plodovi, na prvom mestu. Sreća im se osmehnula kada je reč o prinosima i kvalitetu bresaka. Rodilo im je oko 8 hiljada kilograma tog koštičavog voća, ali im to nije izmamilo osmeh na licima. Naprotiv.

Banner_728x90

Agrosaveti---Uzgoj-nektarina---Zaklopaca---03

Nesiguran plasman i loša otkupna cena

Problemi su ih, kako navodi Moravčevićeva, pratili sve vreme tokom berbe. Pre svega, zbog zabrinjavajućeg manjka berača, uprkos povoljnijim uslovima. Nisu optimistični ni kada su plasman i cena u pitanju. Ne nadaju se većoj ceni od 30 dinara za kilogram nektarina, ni ove sezone. To je, kako ističe Mirjana, sramotno i daleko ispod svake isplativosti. Dok smo se sa našim domaćinima vozili prilično lošim atarskim putevima, Mirjanini sinovi su nam rekli da bi im čak i dolazak do voćnjaka bio onemogućen. Pre par godina su aplicirali za državne subvencije za kupovinu traktora. Kažu da razumeju pesimizam koji je obuzeo njihovu majku, i dodaju da im je upravo želja da svoje roditelje u penzionerskim danima vide srećnima i zadovoljnima, dovoljno jak motiv da ostanu u svom rodnom selu, na imanju svog pradede Dragiše.

Biofor baner 728x90

PROČITAJTE I...  Značaj proreda plodova nektarine

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime