Ceo zasad jabuke iskrčio zbog nepoštenja, a spas pronašao u jagodi

0
550

Ove godine, čini se, da će proizvođači jagode ubirati dobru zaradu. Otkupna cena sitnijeg roda kreće se oko 280 dinara, dok se krupnije jagode prodaju po ceni od oko 340 dinara. Sunačni dani idu na ruku voćarima i bere se svaki dan. Plodovi su ukusni i veoma slatki, a kompletan rod sa plantaže u selu Dublje namenjen je za izvoz. Duško Petrović, ima jagodu na otvorenom polju i pod plastenikom, beru se sorte Kleri, Džoli i Afrika, koje je tržište prepoznalo kao kvalitetne. Osim jagoda, naš domaćin gaji i soju, pšenicu i suncokret, jer je neophodno u uslovim oštre tržišne utakmice imati svaštarsku proizvodnju.

Adama Asorbital 1120x180

Prevaren i izigran

Muka je naterala ovog vrednog seljaka da iskrči kompletan zasad jabuke i da pronađe spas u uzgoju jagode. Naime, dvojica komšija iz okolnih sela su mu uzela kompletan rod prošlogodišnje jabuke, bez da su mu dali novac. Iako ih je tužio i zna počinioce ove krađe, svoje pare nikada nije video. Prevaren i izigran, morao je da nađe način da krene dalje. Veruje da će mu jagode doneti bolji život.

PROČITAJTE I...  Aktuelna zaštita DUNJE od najdestruktivnijeg oboljenja

Berači jagoda moraju da znaju kako da ne oštete plod

Berači na ovoj plantaži dnevno zarade od 4.000-4.500 hiljade dinara, naš sagovornik kaže da nije lako naći dobre radnike koji znaju kako da ne oštete osetljiv plod prilikom berbe. Nekroza tkiva jagode može da ošteti celu gajbicu ubranih plodova. Otkupna cena za sada je dobra i opravdaće početna ulaganja.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Prednosti plasteničke proizvodnje jagode

Plastenička proizvodnja, iako nešto skuplja u početku, ima brojnih prednosti. Isplativost proizvodnje jagoda u plastenicima se ogleda u smanjenju broja tretmana, zatim ima neuporedivo manje mogućnosti za razvoj bolest, a moguće je branja i u lošim vremenskim uslovima i na kraju se postiže bolja otkupna cena, jer jagoda pristiže ranije na berbu.

“Višestruke su prednosti. Prvo, ne bojimo se nevremena. Eno, prijatelju u susednom selu grad je odneo svih 40 ari. Sa manje ljudi i manje rada postižemo veću cenu i meni ostaje više. Drugo, u plasteničkoj proizvodnji, ako je pokrijem agrilom, nemam štete ni od mraza”, objašnjava naš domaćin.

1120x180px

Duško se nada da će mu država omogućiti povraćaj uloženih sredstava u proizvodnju, koja se odnose na sisteme za zalivanje i foliju. Skupo gorivo za traktore je samo još jedan u nizu problema koji muči poljoprivrednike.

PROČITAJTE I...  Prinos jagoda manji, ali je cena bolja

Naš sagovornik kaže da se u odnosu na ratarstvo, uzgoj jagoda mnogo više isplti. Velika ulaganja u početku opravdava dobra otkupna cena.

Adama Soratel 1120x1080

Nevolja je što naši poljoprivrednici svake godine moraju da ulažu na više strana u nadi da će im makar jedna grana agrara doneti novac, ukoliko na dugoj strani niska otkupna cena i loša godina ne opravdaju uloženi radi i novac.

Sagovornik: Duško Petrović, poljoprivredni proizvođač iz sela Dublje

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

 

Prethodni tekstAktuelna zaštita PAPRIKE od pegavosti lista paprike i lisnih vaši
Sledeći tekstRastvor od belog luka: Savršena zaštita za povrće

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime