ISPLATIVOST proizvodnje JAGODA u PLASTENICIMA

0
403

Porodica Melentić, iz sela Rumska, ima preko 15 godina iskustva u uzgajanju jagoda. Prvo su počeli na otvorenom polju, da bi danas nepregledni plastenici koji se prostiru na 60 ari krasili njihovo imanje. Obronci planine Cer su veoma pogodni za uzgoj jagoda, pa se dosta domaćinstava u ovom kraju opredelilo upravo za tu voćnu vrstu. Melentići pored jagoda imaju i bikove, i važe za vredne domaćine, koji su svojim naslednicima, sinu i ćerki, ostavili stabilan izvor prihoda. Sin Nikola, na čijem smo imanju bili, odlučio je da ostane na selu i sa suprugom Žaklinom pomaže roditeljima u poslovima. Mi smo ih posetili u trenutku berbe, koja ranije počinje u zaštićenom prostoru.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Prosečan prinos po živiću

Od sortimenta najviše je zastupljena sorta Kleri, a za njom sledi i Aprika. Plasteničkom proizvodnjom su počeli da se bave prevashodno zbog bolje isplativosti. Plastenik je uredan i čist, bez korova i trave. Navodnjavanje se podrazumeva, kao i kvalitetna prihrana koju biljka dobija kroz sistem kap po kap. Svaki dan se bere, a posla oko jagoda ima i kada berba prođe.

PROČITAJTE I...  Nedovoljno voća i povrća za ishranu cele planete

Prosečan prinos po živiću kreće se oko jednog kilograma. Sadni materijal je kvalitetan, a procenat primnjenih sadnica veoma visok. Naša sagovornica kaže da je iskustvo pokazalo da sadnja u avgustu mesecu daje viši i kvalitetniji rod.

ExelGrow Adama 1120x180

Prednosti plasteničkog uzgoja jagode

Jagoda sa ovog imanje je namenjena za izvoz. Plastenička proizvodnja, iako nešto skuplja u početku, ima brojnih prednosti. Proizvodnja jagoda u plastenicima je sigurnija. Od smanjenog broja tretmana, manje mogućnosti za razvoj bolest, branja i u lošim vremenskim uslovima, pa sve do bolje otkupne cene.

Melentići do sada nisu koristili podsticaje države. Plastenici nisu novi, već polovni, pa su sve sami finansirali iz svog džepa. Pored toga što je cela porodica uključena u posao oko jagoda, angažovanje dodatne radne snage je neophodno kada je berba u punom jeku.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Planovi ove vredne i složne porodice idu u pravcu povećanja proizvodnje u zaštićenom prostoru i sukcesivnog povlačenja sa otvorenog polja.

Sagovornik: Jelena Melentić, selo Rumska

Infinito Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstNovo u ponudi: Duplex pro – vrhunska zaštita pšenice i šećerne repe od prouzrokovača bolesti
Sledeći tekstEfikasna zaštita KROMPIRA od PLAMENJAČE

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime