Voćarstvo porodica Milojević iz sela Kovačevac kod Jagodine datira još od sredine davnih 60-tih godina prošlog veka. Tada je izbor pao na breskvu koju i danas uzgajaju. Zatim je usledila šljiva, a pre tri godine podignut je voćnjak pod kruškama.
Predstavnik porodice Milojević, Ivan, iako ekonomista po struci, rado je nastavio porodičnu tradiciju. Kako kaže u voćarstvu vidi i svoju perspektivu.
“Od malena sam u voćnjacima sa svojom porodicom i mada sam ekonomiju završio, uvideo sam da voćarstvo ima neku budućnost, te mi je to danas jedino zanimanje.” – kaže nam naš domaćin, Ivan.
Uz tradicionalnu breskvu, Milojevići se bave i proizvodnjom šljive. Obzirom na to da još od 1989. godine imaju sortu koja je odlična za preradu, kažu da im prodaja nije problem. Nju kupci traže najviše za proizvodnju rakije.
“80% šljive prodamo prerađivačima za rakiju. Tu imamo stalne kupce, a i cena je solidna. To je šljiva koja stiže ranije, odlična je i za džemove, a čak smo je i sušili.” – priča nam Ivan.
Istražujući tržište, a razmišljajući o proširenju svoje voćarske priče, Ivan je odlučio da zasadi i krušku, koja je deficitarna na tržištu.
“Bio sam spreman za taj izazov. Tačnije uhvatio sam se u koštac sa proizvodnjom kruške koja, zbog ervinije i kruškine buve, odbija poljoprivredne proizvođače. Međutim, ja se za sada uspešno borim sa tim, i da nije bilo jakog mraza, ove godine bih dočekao prvi ozbiljniji rod. Na žalost, na vremenske prilike ne možemo da utičemo, ali sam optimista za narednu sezonu.” – kaže Ivan.
NAGRADA ZA TRUD
Inače, naš domaćin je preko društvenih mreža čuo za foto konkurs kompanije Adama “Fotkaj plod i uvećaj rod”. Poslao nekoliko fotografija i osvojio vredne nagrade iz široke palete preparata kompanije Adama.
“Poslao sam fotografije iz berbe. Nisam se nadao nagradi, ali mi je baš drago da su im se moje slike svidele. Inače, volim da fotografišem naše voćnjake, radove, plodove, a evo sad je to i imalo smisla. Hvala kompaniji Adama na nagradi.” – dodaje naš domaćin.
Planovi našeg domaćina su svi vezani za voćarstvo. Te će se i u narednom periodu truditi da prati nove tehnologije, da uči i da ide u korak sa razvojem intenzivnog voćarstva. Ne planira da proširuje površine pod voćem, već da na postojećim dobije maksimum.