Redovi na pumpama: Ima li ograničenja za točenje goriva, hoće li biti nestašice?

0
861
Agrosaveti - Gorivo 01

Na društvenim mrežama kruže informacije da su pojedini snadbevači ograničili količinu točenja goriva: po automobilu na 20 litara, a 50 litara po autobusu i kamionu. Nije trebalo mnogo vremena da prođe da se naprave gužve i redovi na pumpama. Slika koja mnoge podseća na devedesete i sankcije. Da li pumpe smeju da ograniče količinu sipanja goriva?

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Vlada Srbije saopštila je da Srbija apsolutno nema nikakvog problema sa snabdevanjem naftnim derivatima. Svega ima u dovoljnjim količinama, tako da neko namerno širi paniku“, saopštava Vlade Srbije..

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, obratio se građanima putem Instagrama, sa porukom da država ima dovoljno naftnih derivata i hrane i pozvao građane „da ne nasedaju na provokacije…“

Magnetic 1120x185px

Kompanije NIS i MOL saopštile su da ne planiraju da uvode bilo kakve restrikcije, prenosi BBC na srpskom.

ExelGrow Adama 1120x180

Uredbom zabranjeno ograničavanje količine

Vlada je 10. februara donela Uredbu o ograničenju maloprodajnih cena naftnih derivata koja će trajati 30 dana. Kako piše u Uredbi, privredni subjekti koji se bavi prometom goriva ne smeju isporučivati goriva u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci.

PROČITAJTE I...  Poljoprivrednici, dozvoljeno točenje u kanistere do 60 litara goriva

„Oni koji postupe drugačije platiće novčanu kaznu u iznosu od 100.000 do 2.000.000 dinara, a uz novčanu kaznu može se izreći i mera zabrane rada u trajanju od 6 meseci do godinu dana“, stoji u Uredbi.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Hoće li biti nestašice goriva?

Kako navodi počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković za N1, nestašica goriva na pumpama je moguća ukoliko se od 11. marta ne dozvoli slobodno formiranje cene naftnih derivata i nova marža.

On navodi da će to značiti da će se nabavna i prodajna cena izjednačiti, te da će vlasnici pumpe raditi za džabe, pa se dovodi u pitanje i nabavka goriva. Takođe, rekao je da je u NIS-u najavljena nova cena sa sledećom isporukom.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Podsećamo još jednom, Vlada Srbije ograničila je cenu goriva na 30 dana. Uredba o ograničenju cena goriva ističe 10 marta. Tom uredbom propisano je da maksimalna maloprodajna cena naftnih derivata evro dizel i evro premijum BMB 95 iznosi 179 dinara (1,5 evra), odnosno 171 dinar (oko 1,4 evra) po litru.

PROČITAJTE I...  Najavljen protest zbog skupog goriva

Izvori: N1 / BBC

Spyrale Adama 1120x1080
Prethodni tekstKuća BLATARA stara preko 300 godina i uzgoj BOROVNICE u Braničevu
Sledeći tekstKako zaštititi pšenicu od bolesti i korova?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime