Ovogodišnja berba borovnica je pri kraju, a proizvođači su, za razliku od prošle godine, uglavnom zadovoljni otkupnom cenom koja je iznosila oko 6,5 €/kg, dok je pred kraj berbe pala na šest evra.
Kvalitet plodova je na visokom nivou, a sve više proizvođača borovnicu odmah pakuje u mala pakovanja i pothlađuje, prilagođavajući se tržišnim zahtevima. Plasman na domaćem tržištu i udeo prerađene borovnice su u porastu, iako se u izvoz najčešće šalje kao sirov proizvod.
Srbija lider u ovom delu Evrope po proizvodnji borovnice
Iako zvanični podaci govore o više od 8.000 hektara pod borovnicom, realna procena je oko 3.000 hektara.
”Ne ulazeći u razloge prikazivanja većih površina od realnih, Srbija je lider u ovom delu Evrope po proizvodnji borovnice, čiji su investitori najčešće ljudi ostvareni u drugim delatnostima i koji imaju novca za zasnivanja modernih zasada, što u proseku košta od 50.000 do 60.000 evra po hektaru”, kaže za Politiku dr Aleksandar Leposavić, predsednik Naučnog voćarskog društva Srbije.
Prema njegovim rečima, počeci gajenja ovog voća se vezuju za opštinu Arilje i 2006. godinu, a zbog primenjene tehnike gajenja i vremena prispeća plodova za berbu, naši proizvođači su počeli da ostvaruju prinose i kvalitet sa kojim se ne mogu pohvaliti ni proizvođači u zemljama sa daleko većom tradicijom u gajenju.
Nažalost, vrhunski kvalitet plodova koji se dobija u našim zasadima nije u dovoljnoj meri prepoznat kod krajnjih kupaca. Razlog tome je u činjenici da se naša borovnica izvozi najviše u Holandiju i druge zemlje, odakle se reeksportuje do krajnjih kupaca, koji zbog toga nemaju informaciju odakle potiču plodovi, ističe Leposavić.









