Lešnici – investicija u budućnost ili promašena računica?

0
847

Iako se na prvi plod čeka i po 6 do 7 godina, od vajkada se smatra da su lešnici investicija za budućnost. Međutim, zbog dugog čekanja na rod, mnogi voćari odustanu od lešnika na samoj ideji. Ipak, upornost se isplati i za strpljive ima profita, potvrđuje Mladen Mihajlov, voćar iz Kaća.

Agil 1120x180

Sa leskom su počeli da se bave pre 16 godina, kada su dovedeni u situaciju da moraju nešto da promene u proizvodnji. Sada Mladen i njegov brat Aleksandar imaju nekoliko voćnjaka, starih 15ak i 8 godina, i svi su u punom rodu. Iskustva im ne manjka, te sa savetima i preporukama za sorte, kako kažu, nesebično pomažu kolegama početnicima.

Lešnik zahteva blizu 8 tretmana tokom godine. Sakupljanje plodova je početkom oktobra, pa sušenje, krckanje i plasman. Mladen kaže da tržište nije problem.

BioPlug 728x90px

Gde leži zarada?

Iako tržište nije problem, cena jeste. Trenutno je kilogram čistog jezgra na veliko oko 700 dinara, dok je za lešnik u ljusci cena znatno povoljnija za kupce, oko 200 dinara, ali tu nema matematike, kaže Mladen.

PROČITAJTE I...  Neverovatno dejstvo LJUBIČASTOG povrća i voća na zdravlje

Tajne dobre proizvodnje

Lešnik se navodnjava dva puta nedeljno. Najviše mu vode treba kada formira jezgro, zrno, te se tada i navodnjavanje pojačava. Rast samog stabla je vrlo karakteristično , jer je krošnja u obliku vaze ili čaše.

Orius 1120x1080

Iznutra stablo mora da bude ogoljeno zbog protoka vazduha, izdanci se seku, a ostavlja se samo 6 do 8 rodnih grana. Kada se posadi prvi rod je u šestoj godini, a pun rod tek od osme.

Mladen kaže da ni jednog momenta nisu bili u nedoumici da li su pogrešili u izboru, jer sada su sva stabla u punom rodu i profit je siguran. Voćnjak po pravilu mora da ima više sorti zbog oplodnje. U voćnjaku Mladena Mihajlova zastupljene su sorte Istarski dugi, Tonda, Halski džin i druge.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Računica u uzgoju leske

Računica je sledeća: pravilo je da po hektaru ide oko 400 sadnica, ako stablo doprinese u rodu 5 kilograma lešnika, to je oko dve tone ovog ploda. Na sušenje i krckanje otpadne polovina, te ako može da se proda jedna tona lešnika po hektaru, godina je odlična.

PROČITAJTE I...  Prolećni mraz već oštetio voće

Radna snaga je nešto što fali poslednjih godina, ali i taj nedostatak nadomesti dobra mehanizacija: usisivač za lešnike, krckalica i ostala potrebna mehanizacija, te su objektivno potrebna samo dva čoveka, kaže Mladen.

Kod uzgoja leske finalni rezultati se sumiraju u decembru, a Mladen kaže da je prethodna godina donela plus. Preostaje mu sakupljanje plodova, sušenje, i kako on kroz osmeh kaže zimske radosti, krckanje plodova i pravljenje kolača.

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Sagovornik: Mladen Mihajlov, uzgajivač leske iz Kaća

Prethodni tekstIzbor zemljišta za organsku proizvodnju
Sledeći tekstPokrenuta inicijativa za podelu vaučera za kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime