Da usred banatske žitnice i proizvodnja malina može da bude uspešan i profitabilan posao, potvrđuje primer, 22-ogodišnjeg Kikinđanina, Darka Sivčeva. Budući da nije želeo da radi u fabričkim pogonima, niti je, poput mnogih svojih vršnjaka, uhlebljenje potražio u nekoj od zapadnih zemalja, svu ušteđevinu investirao je u podizanje malinjaka. Pre dve godine, na 5 ari zemlje, zasadio je eksperimentalno, dve sorte sertifikovanih sadnica malina. Darko je pre upuštanja u svoju prvu poslovnu avanturu, voćarstvo, dobro razmislio o svim prednostima, ali i nedostacima proizvodnje. Bio je svestan činjenice da će mu se investiran novac vratiti tek za tri godine, ali, budući da tom poslu želi ozbiljno i dugoročno da se posveti, nije žalio nijedan uloženi dinar, kako bi sve bilo kao „pod konac“. Obezbedio je sve što je potrebno za gajenje maline – protivgradnu zaštitu, sistem za navodnjavanje i orošavanje.
Zbog nezapamćene suše rod malina manji nego lane
2022 – ga godina, bila mu je, kako kaže, prilično izazovna, i ne baš naklonjena. Darko kaže da su ekstremno visoke temperature ostavile traga na njegovim plodovima, da je od 10 kilograma ubranih malina, tri kilograma bilo oštećeno. Ali ga to nije obeshrabrilo, svestan je da su to okolnosti na koje nije mogao da utiče.
Budući da je Kikinda pretežno ratarsko-stočarski kraj, da se veoma mali broj domaćina opredelio za proizvodnju bobičastog voća, internet mu je bio glavni „mentor“ u prvim mesecima proizvodnje. Učio se, kako nam uz osmeh priča ovaj mladi malinar, na sopstvenim greškama. Maline su otporne na trulež korena i na niske temperature, naročito sorta „Polka“, koja se bere do prvih mrazeva.
Poruka vršnjacima
Iako su se ekstremno visoke temperature odrazile na kvalitet plodova i prinose, Darko kaže da je zadovoljan ovogodišnjom sezonom, i da će u knjigu bilansa moći da upiše rod od jedne tone. U danu snimanja reportaže, članovi porodice Sivčev brali su plodove, koji su unapred prodati poznatim kikindskim kupcima.
Darko se odlučio za prodaju svežih plodova preko kućnog praga, i za sada ne planira da zaokružuje proizvodnju finalnim proizvodima, poput sokova ili džemova. Ovaj svestrani proizvođač, koji u jednom delu dana radi kao voćar, a u drugom kao stočar, vodeći brigu o svinjama i kozama, poručuje svojim vršnjacima, od kojih mnogi jedva spajaju kraj sa krajem živeći u iznajmljenim stanovima u gradu, da se vrate na selo, iskoriste priordne potencijale i nastave stopama svojih predaka.
Opširnije pogledajte u video prilogu gore.
Sagovornik: Darko Sivčev, mladi voćar iz Kikinde