Prinos jagoda manji, ali je cena bolja

0
1501
Agrosaveti - Berba jagoda Macva 04

Trenutna cena jagoda kreće se od 200 do 250 dinara. To je manje u odnosu na prošlu nedelju kada je cena bila čak 300 dinara. Međutim, jagodari su i dalje zadovoljni i nadaju se da pad cene neće biti rapidan.

Adama Maganic 1120x180

Polja se crvene, radnici vredno beru, otkup za Rusiju ide, te se čini da će ova sezona biti ocenjena kao dobra. Kako nam je rekao Mirko Čavić iz Bačke Palanke, mraz jeste odneo 40% posto prinosa, ali za razliku od prošle godine cena je bolja, a vremenski uslovi pogoduju berbi.

“Prošle godine smo tokom berbe imali 27 dana kišu, dok je sada sunčano, pa berba nesmetano teče. Počeli smo nešto kasnije, jer su prvi cvetovi izmrzli, ali sada je berba u punom jeku. Cena jeste dobra, nadam se da neće ići ispod 200 dinara. Mi dosta prodamo i sa same plantaže. Imamo naše stalne kupce koji su nestrpljivo čekali domaće jagode. Taj način prodaje nam je jako važan. A tradicionalo, pred kraj sezone, organizujemo i da kupci sami beru, što se uvek pokaže kao dobar potez, jer bude i po 200 kupaca-berača.” – kaže Mirko Čavić, jagodar iz Bačke Palanke.

MPS baneri II

Agrosaveti---Berba-jagoda---Backa-Palanka---02

U MAČVI PRIMEĆEN PAD CENE

Duško Stojanović iz Grušića kod Šapca potvrđuje pad otkupne cene jagode koja ide za Rusiju, ali kaže da još uvek sve ide solidno.

PROČITAJTE I...  Cena jagoda pala na 120 dinara

“Danas je cena od 200 do 250 dinara u zavisnosti od kvaliteta. Dakle, cena jeste pala u odnosu na prošlu nedelju, kada su plaćali 300 dinara, čak i više, ali još uvek je zadovoljavajuće. Na tržištu je manjak jagode, jer je bilo izmrzavanja. Videćemo kako će se odvijati dalji otkup.” – dodaje Duško.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

ZADOVOLJNI I U SMEDEREVSKOM KRAJU

Porodica Dimitrijević iz Smedereva jagodu ima na jednom hektaru i kako kažu berbu su počeli pre nedelju dana. Za sada sve ide po planu, a zadovoljni su i sa cenom.

“U našem kraju cena ide od 200 do 230 dinara. Ove godine zaista imamo kavlitet, a ta cena je sasvim zadovoljavajuća, te se nadamo dobroj sezoni. Mraz nije ostavio veće posledice, bar ne na našim parcelama, tako da smo zadovoljni ovom godinom.” – kaže Jovan Dimitrijević iz Smedereva.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Inače, u Srbije se jagoda gaji na oko 6800 hektara, a tokom poslednjih godina postaje sve popularnija voćna vrsta među domaćim poljoprivrednicima. Veliki deo prinosa izvozi se za Rusiju, a na jugu Srbije sve zastupljenija postaje i industrijska jagoda koja takođe ima značajan broj otkupljivača.

Prethodni tekstPčele nam umiru, zbog zatvaranja pčelara
Sledeći tekstSuzbijanje korova u kukuruzu nakon nicanja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime