Tov junadi u selu Rutevac

0
2635
Agrosaveti - Tov junadi u selu Rutevac 09

Porodična proizvodnja i tradicija koje se nastavljaju i od kojih se ne odustaje uprkos svim poteškoćama sa kojima se poljoprivredni proizvođači u Srbiji unazad godinama bore, ipak iziskuje najveće poštovanje.

Adama Maganic 1120x180

Agrosaveti - Tov junadi u selu Rutevac 06Mladi koji je nasleđuju, pokušavaju sa fakultetima i odlaskom u gradove, ali dosta njih se i vraća ili jednostavno odlučuje da nastavlja započeto. Upravo takav slučaj je i sa porodicom Vučković iz sela Rutevac u Aleksinačkom okrugu.

 

Nasleđena ratarska proizvodnja proširena na tov junadi

Otac i dva sina i još dva unuka, nasledili su najpre ratarsku proizvodnju svojih predaka i vremenom je proširili i na mlečno govedarstvo i tov junadi. Sve zajedno zatekli smo raspoređene na njivi, u žetvi i na porodično gazdinstvu i muži. Oca Vojkana Vučkovića stoga pitali smo, da li je sve ovo što danas i vidimo, zapravo i priželjkivao?

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Tov junadi u selu Rutevac 05

Sinovi ipak kažu da su lako prihvatili porodičnu proizvodnju i ostali u njoj. To što svi učestvuju i doprinose i jeste suština posla, pa i ne pada teško. Ali pre farme krava i tova, sve počinje na njivi, gde se za potrebe ishrane grla, zaokružuje proces gajenjem ratarskih kultura.

PROČITAJTE I...  A šta ako pčele nestanu?

Agrosaveti - Tov junadi u selu Rutevac 03

Gazdinstvo porodice Vučković u proseku uvek ima oko 60 bikova na tovu i do 15 krava na muži. Posao koji svih 365 dana zahteva budnost i posvećenost. Kako kaže najstariji domaćin, prvo se iz razloga tadašnje isplativosti, krenulo sa tovom bikova.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Agrosaveti - Tov junadi u selu Rutevac 01

Sa mlečnim govedarstvom je malo drugačije

Dok stariji Vučkovići priželjkuju da poljoprivreda bude isplativa bar onoliko koliko se u nju ulaže i koliko joj se posvećuje, oni mlađi očekuju nešto drugo i kao trenutnu problematiku sagledavaju uglavnom ono što može bolje u budućnosti.

Agrosaveti - Tov junadi u selu Rutevac 07

Da, oni su nasledili porodičnu poljoprivrednu proizvodnju i ne nameravaju da od nje odustanu. Teško je kažu svakoga dana, jer u proseku 80 grla krupne stoke zavisi od njihove posvećenosti i rada. Ipak, slažu se svi, zar nije tako i sa svim ostalim poslovima koji očekuju od nas posvećenost i vreme? Samo je mnogo lepše, poručuju Vučkovići, kada iz ovog jednog ipak stoji cela porodica!

BTZ 1120x180px

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstZbog gljivica zaustavljen izvoz breskvi u Rusiju
Sledeći tekstProizvodnja malina u selu Kalinovac

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime