Proizvodnja šipka u selu Vlaška

0
1781
Agrosaveti---proizvodnja-sipka---03

BERBA ZAVRŠENA, GODINA SOLIDNA

Sa željom da na pametniji način utroši slobodno vreme, Igor Petrović je u selu Vlaška kod Mladenovca podigao plantažu šipka. Plantaža se sada nalazi u sedmoj godini, dakle u punom je rodu. Ovogodišnja berba je završena bukvalno dva dana pre našeg dolaska, priča nam Igor. Godina nije bila idealna, dodaje naš sagovornik. Prilikom cvetanja bilo je hladnih dana, te su pčele slabije radile, ali naš domaćin ipak sezonu ocenjuje kao solidnu.

Agil 1120x180

“Mi šipku nismo obezbedili adekvatne uslove, tako da smo zadovoljni. Nešto preko dva kilograma smo imali po biljci, tako da je godina solidna.” – kaže nam Igor.

Prilikom obilaska same parcele, pre sadnje, naš domaćin je uvideo da šipak raste svuda okolo, u divljini, da mu uslovi odgovaraju, da dobro rađa. Igor se odlučio za podizanje jednog intenzivnog zasada. Prilikom same sadnje valjalo je povesti računa o dosta toga, te je pažljivo razmotrio sve detalje.

BioPlug 728x90px

“Kod nas je razmak između biljaka 80 cm, a međuredni razmak 4 metra. Radili smo intenzivnu sadnju, kako bismo ga jednog dana mašinski brali. Sa druge strane, zasad je takav da je prilagođen ručnoj berbi. Za sad ga ručno iberemo, ali se proširujemo tako da ćemo jednom preći na mašinsku.” – dodaje naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Šipurak (šipak): Jedan od najmoćnijih divljih plodova

Agrosaveti---proizvodnja-sipka---01

REZIDBA VEOMA VAŽNA

Postoji nekoliko sorti šipka koje se mogu intenzivno gajiti, a Igor se odlučio za sortu šmit.

Orius 1120x1080

“Sortu šmit smo videli uživo u punom rodu, te smo se za nju odlučili. Ona je krupna i rađa u grozdovima, te se lako bere.” – ističe Igor.

Važno je spomenuti i činjenicu da zemljište na ovoj parceli pripada 7. klasi, ovde je nekada bio pašnjak, što šipku ni malo ne smeta. On odlično rađa, a da pritom nema ni navodnjavanje. Kada bi zalivao, kaže naš domaćin, rod bi bio daleko obimniji, ali i bez navodnjavanja prinosi su zadovoljavajući i kreću se od oko 3 kilograma po žbunu. Igor je spomenuo rezidbu i upravo je ona veoma važna u proizvodnji šipka, jer kada biste to zapostavili dobili biste nepristupačne grmove, praktično džinove.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

“Mi primenjujemo oštriju zimsku rezidbu, jer ne radimo letnju. Tako kontrolišemo bujnost biljke i njenu rodnost.” – dodaje naš sagovornik.

Agrosaveti---proizvodnja-sipka---02

CILJ JE FINALNI PROIZVOD

Ono što je pozitivno u ovoj priči jeste to što naš domaćin šipak prerađuje i na taj način tržištu nudi finalni proizvod, a ne samo sirovinu. Inače, cilj našeg domaćina jeste to da nakon prerade šipka ne ostane bukvalno ništa, a kao takva njegova proizvodnja je bila zanimljiva i programima za finasiranje proizvodnje koja ne zagađuje životnu redinu, te se nadaju da će upravo na jednom takvom konkursu i dobiti sredstva za nastavak i usavršavanje priče o preradi šipka.

PROČITAJTE I...  Tursko tržište zainteresovano za džem od šipuraka

“Mi smo u našoj proizvodnji došli do tačke kada nemamo ostatke, sve što dobijemo od šipka mi možemo i da preradimo. Nemamo ostatke i ne zagađujemo životnu sredinu. Iskreno se nadam da kada konkurs dođe do kraja da ćemo proći, a ušli smo u uži izbor, pa da ćemo finiširati ono što smo isplanirali, a to je da na samom kraju prerade te ostatke briketiramo.” – kaže Igor.

Jedan od proizvoda je i ulje od šipka za koje kažu da je veoma dobro za kožu, jer sadrži Q10 enzim koji regeneriše i podmađuje kožu, te se Igor nada da će ono uskoro postati prepoznatljivo i na samom tržištu. Inače, da kažemo i to da Igor ima i nekoliko kooperanata, ljudi koji su takođe prepoznali perspektivu šipka, te će kada sav šipak dođe na rod, kompletna sirovina biti prerađena u premijum proizvode. Za sada kod našeg domaćina možete kupiti džem ili samo pulpu od šika od koje možete po svom ukusu napraviti slatke delicije. Put ka finalnom proizvodu je trnovit kao grana šipka, kaže Igor, ali ako se veruje u ideju, onda će cilj i biti dostignut.

PROČITAJTE I...  Šipurak (šipak): Jedan od najmoćnijih divljih plodova

Prethodni tekstFarma ovaca Stijović u Levču
Sledeći tekstPojava repičine ose i vaši na usevima uljane repice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime