Pojava repičine ose i vaši na usevima uljane repice

0
505
Agrosaveti---uljana-repica---repicina-vas-01

Na području delovanja PSS Šabac setva uljane repice je bila razvučena zbog nepovoljnih vremenskih uslova, odnosno nedostatka padavina. Trenutno se usevi uljane repice, u zavisnosti od vremena setve, nalaze u fazi od nicanja do razvoja 6 listova. Takođe, kod useva se usled nepovoljnih uslova uočava neujednačeni sklop, a na mnogim parcelama će doći i do presejavanja, kaže dipl. ing. Sanja Popović iz PSS Šabac. Osim toga, primećena je i pojava repičine lisne ose, kao i buvača.

“Vizuelnim pregledom useva, na lokalitetima Maovi, Lipolist, Mačvanski Pričinović i Klenak registrovano je prisustvo pagusenica repičine lisne ose (Athalia rosae) na 10 – 12% biljaka. One se hrane lišćem i najveće štete prave u početnim fazama razvoja useva kada može doći do golobrsta.

Vertigo-katalog-1120x1080

Agrosaveti---uljana-repica---repicina-vas-02

Proizvođačima se preporučuje pregled useva i ukoliko se uoči prisustvo pagusenica repičine lisne ose na nivou praga štetnosti od 1 pagusenice po biljci ili 50 pagusenica po metru kvadratnom, sprovođenje hemijske mere zaštite nekim od insekticida na bazi ovih aktivnih materija: lambda – cihalotrin, alfa – cipermetrin, ili deltametrin.” – ističe naša sagovornica.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

BUVAČ TAKOĐE PRISUTAN NA PARCELAMA

Takođe, tokom vizuelnih pregleda registrovano je prisustvo lisnih vaši (Aphididae) na do 17% biljaka i prisustvo pojedinačnih odraslih jedinki buvača.

PROČITAJTE I...  RATARSKA PROIZVODNJA U BAJMOKU

Agrosaveti---uljana-repica---repicina-vas-03

Pored direktnih oštećenja koja nastaju usled njihove ishrane, lisne vaši su i vektori fitopatogenih virusa. U ovim fazama razvoja uljane repice prag štetnosti iznosi 20% infestiranih biljaka, te se preporučuju hemijske mere zaštite. Navedeni insekticidi delovaće i na suzbijanje vaši, dodaje Sanja Popović iz PSS Šabac.

Biofor baner 728x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime