Proizvodnja voćnih sadnica u Vinči

0
2138
Agrosaveti - Proizvodnja voćnih sadnica u Vinči 07

Tragajući za dobrim rasadom u Srbiji, naišli smo na porodicu Kačarević čija proizvodnja rasada datira još iz 1926. godine.

Adama Maganic 1120x180

Od tadašnjih 2000 voćarskih sadnica godišnje, preko proseka od 20 hiljada sedamdesetih godina, danas Verko Kačarević, jedan od dvojice braće koji je nastavio proizvodnju, proizvodi i 150 hiljada sadnica godišnje.

Agrosaveti - Proizvodnja voćnih sadnica u Vinči 06

Od 1926. Godine kada deda Veljko započeo proizvodnju rasada šljive, broj voćarskih vrsta koje porodica Kačarević danas radi, dosta se proširila.

MPS baneri II

Proizvodnja stara skoro čitav vek

Skoro vek kasnije od kada je ova porodica počela sa proizvodnjom rasada, nas je zanimalo šta se sve promenilo u ovoj poljoprivrednoj delatnosti i kako ona izgleda danas?

Agrosaveti - Proizvodnja voćnih sadnica u Vinči 04

I danas, kao što je to bio slučaj i ranije kaže Verko, sami proizvođači koji biraju vrstu sadnica, najveći su izazov. Gotovo da nikada sa sigurnošću do kraja ne znaju šta zapravo žele. Pogotovo u Srbiji, gde voćarske trendove uvek diktira poljoprivredna sezona na izmaku.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Proizvodnja voćnih sadnica u Vinči 05

Rasadni materijal ovog kraja nije osetio nepogodnosti vremenskih prilika ove godine. Mraz je zaobišao ove sadnice, a i suša se nije mnogo osetila. Sve je ipak u pripremanju unapred za svaku sezonu i spremnost na čuvanje onoga što se proizvodi, u svakom momentu, kaže naš proizvođač.

PROČITAJTE I...  Cena šljiva dobra, ali je rod podbacio

I proizvođač i savetodavac

Dugogodišnje iskustvo i struka našeg proizvođača čine ga i više nego dobrim savetodavcem za proizvođače koji će i ove godine kupovati voćne rasade. Verko ističe nekoliko stavki na koje bi svaki kupac morao i treba da uvek obrati pažnju.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Agrosaveti - Proizvodnja voćnih sadnica u Vinči 03

  • Kupovinu treba obavljati isključivo u registrovanim rasadnicima jer se jedino u njima valjano obavlja kontrola. Poljoprivredne savetodavne stručne službe vrše samu kontrolu rasadnog materijala, a isto tako uzorkuju i matične biljke. Na taj način kupci su sigurni u kvalitet, a dobijaju i svu prateću dokumentaciju neophodnu za ostvarivanje povraćaja sredstava od nadležnog ministarstva.

Agrosaveti - Proizvodnja voćnih sadnica u Vinči 02

  • Prilikom kupovine obratiti pažnju na korenov sistem i njegovu razvijenost kao i da je biljka, shodno svojoj voćnoj vrsti, sa određenim porastom.

Na oko šest hektara na podlozi dženerika u Vinči, ove godine, polovina sadnica šljiva i kajsija biće spremna za jesen i vadiće se u novembru. Sledeći novembar sačekaće sadnice čije je kalemljenje u toku, kaže Verko. Za dobro razvijenu i tradicionalnu proizvodnju, ova godina po svemu sudeći bila je dobra.

Opširnije pogledati u prilogu.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstFarma krava i proizvodnja mleka u selu Veliko Krčmare
Sledeći tekstFarma Ile de France ovaca porodice Čuletić

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime