Proreda plodova breskve i hemijski tretmani pomoću dronova

0
258
Agrosaveti--berba-breskve---Novi-Slankamen---02

U dobro poznatom voćarskom ataru sela Kamendol najzastupljenija voćna vrsta je breskva. Iako je u mnogim drugim reonima ona ovog proleća izmrzla, ovde posledica hladnog talasa i mrazeva nema, kažu tamošnji voćari. Međutim, agrotehnička mera koja je obavezna, ako želite kvalitet, jeste proreda plodova. Plodići su sada veličine lešnika, te je ova mera trenutno aktuelna.

Agil 1120x180

“Jako smo oštri u tome i uvek se trudimo da postignemo što bolje rezultate. Postoje određeni standardi koji se moraju ispuniti. Kod breskve je to da veličina ploda bude bar 60 milimetara u prečniku. Vi na osnovu poprečnog preseka debla treba da imate idealan broj plodova. To u praksi niko ne meri, već se vodimo time da na jednoj grani imamo 4-5 plodova, da taj razmak između plodova bude širina jedne šake. U svetu na primer proredu rade i u cvetu, a kod nas zbog još uvek mogućih hladnih dana u vreme cvetanje, to radimo sada kada su plodovi veličine lešnika, ili manjeg oraha.” – objašnjava nam Đorđević.

PROČITAJTE I...  Zaštita voća pre najavljenog kišnog perioda

Kasniji prored plodova ne može više pozitivno uticati na povećanje krupnoće ploda. Međutim, proredu ne treba raditi ni suviše rano, a nije poželjno sa njom ni okasniti. Cilj je da se preostali plodovi dobro razviju, da imaju dobru krupnoću i kalibar. Samom proredom vi ih i otkrivate suncu što pozitivno utiče na obojenost ploda, a omogućavate im i bolje provetravanje.

BioPlug 728x90px

PRSKANJE VOĆA POMOĆU DRONA

Inače, sada su aktuelni i pesticidni i insekticidni tretmani kako bi se sačuvao list koji predstavlja kuhinju za plodove, dodaje Slavoljub. On se ove godine odlučio za noviji, savremeniji metod prskanja, a to je prskanje dronom.

“Prednost rada dronom je to što za taj tretman potrošite manje vremena, konforno je, zato što nema kretanja kroz voćnjak, tako da uvek možete da radite, pre kiše, posle kiše. Sa druge strane često slušamo o opasnosti od pesticida, na ovaj način onaj ko radi tretman je bezbedniji.” – dodaje naš sagovornik.

Orius 1120x1080

Inače, naš sagovornik je ove godine prvi put dronom uradio i hemijsku proredu jabuke, te će tek da vidi koliko je to sve bilo efikasno.

Prethodni tekstAktuelna zaštita jagode, kupine i borovnice
Sledeći tekstZaštita useva kukuruza od uskolisnih korova

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime