Savremeni zasad jabuke: Procenat plodova prve klase preko 85 odsto

0
226

Primena novih tehnologija u poljoprivredi jedan je od osnovnih preduslova za napredak u ovoj privrednoj grani. To, između ostalog, podrazumeva i zasnivanje modernih zasada koji daju znatno viši rod po hektaru i veću uniformnost svakog ploda koji može da se izvozi na strana tržišta. U opštini Bogatić, kojoj pripada selo Sovljak, prostire se moderan zasad jabuke na oko 5 hektara. Voćnjak ima svoju hladnjaču, kao i sistem „kap po kap“ i protivgradnu mrežu.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Raznovrsni sortiment produžava period berbe i omogućava da se sve do pozne jeseni ubiraju plodovi. Zasadi koji su u trećoj i četvrtoj godini starosti daju prosečan rod od oko 60 tona po jednom hektaru. U modernim zasadima procenat jabuka prve klase kreće se od 85 % , pa naviše, što je bilo nezamislimo u starim uzgojnim oblicima. U trenutku naše posete zimska rezidba se privodila kraju i voćnjak se polako pripremao za početak nove proizvodne sezone. Da li će rezidba biti blaža ili oštija uslovljeno je projektovanim rodom za narednu godinu.

Ciljevi i prednosti savremenog voćarstva

U savremenom voćarstvu cilj je da se smanji smena rodnih i nerodnih godina. Veoma značajnu ulogu u celom procesu proizvodnje igra i pravilna upotreba pesticida jer se pravilnim i blagovremenim korišćenjem istih smanjuje infektivni potencijal za narednu godinu.

Magnetic 1120x185px

Jedna od glavnih prednosti novih tehnologija ogleda se u efikasnoj berbi koja smanjuje cenu koštanja i povećava profit po jedinici površine. Zasad u okolini Bogatića, svojim izgledom nimalo ne zaostaje za modernim zasadima u zapadnoj Evropi, a kompletan rod namenjen je za inostrano tržište. Još jedan primer dobre prakse je savremeni voćnjak i prerada jabuke koji donose sigurnije prinose i bolju zaradu.

PROČITAJTE I...  Prodaja ovog voća porasla za 4 puta

U početku sve što je novo i nepoznato nailazilo je na otpor kako kod voćara, tako i kod dela stručne javnosti, ali su vremenom rezultati govorili sami za sebe i sada Srbija ima na stotine hektara modernih zasada jabuke i drugih voćnih vrsta.

ExelGrow Adama 1120x180

Sagovornik: dipl.inž. Živan Majstorović, selo Sovljak, Mačva

Prethodni tekstUigran sistem prevare: Kako privrednici kradu ogromne količine robe iz robnih rezervi
Sledeći tekstSuncokretovo ulje 5 evra u Nemačkoj: Zbog nestašice i visoke cene počele krađe

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime