Suncokretovo ulje 5 evra u Nemačkoj: Zbog nestašice i visoke cene počele krađe

0
426
ulje
Foto: Pixabay

Usled rata u Ukrajini i zbog problema sa snadbevanjem, u prodavnicama u Nemačkoj litar suncokretovog ulja košta 5 evra, a razgrabi se u prodavnicama već u ranim jutarnjim časovima. Ulje nedostaje i ugostiteljstvu, pa su počele čak i krađe.

Adama Maganic 1120x180

„Kradu ulje kao da je viski“, neki su od komentara. Jedno od poslednjih hapšenja je bilo proteklog vikenda u Bad Lanhgensalca, kada je policija uhapsila lopova koji je ukrao 70 litara jestivog ulja.

Kako je saopšteno, policija je 51. godišnjaka zatekla kako u kolicima gura kanistere, a tokom ispitivanja priznao je da je ulje ukrao iz skladišta jednog restorana. Policija ga je potom naterala da ga vrati vlasniku i protiv njega je podnela krivičnu prijavu zbog ”teške krađe“.

Paradajz 1120x180

Još sredinom marta Udruženje industrije za preradu ulja Nemačke (Ovid) je upozorilo da imaju zalihe suncokretovog ulja samo za par nedelja, te da će doći do nestašice.

Naime, Nemačka 94 odsto suncokretovog ulja uvozi, dok samo 6 odsto potrošnje pokriva domaća proizvodnja. Loš rod suncokreta u Kanadi, problemi sa transportom usled pandemije, te rat u Ukrajini iz koje Nemačka uvozi velike količine suncokretovog ulja dovele su do rasta cene sa 1,5 evro na 5 evra za litar, a zatim i do praznih polica. Pojedini supermarketi namerno ograničavaju prodaju suncokretovog ulja i brašna kako bi izbegli stvaranje zaliha među građanima.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Izvori: Tanjug / Informer/ N1

PROČITAJTE I...  Specijalitet iz Srema uskoro i na ruskim trpezama
Prethodni tekstSavremeni zasad jabuke: Procenat plodova prve klase preko 85 odsto
Sledeći tekstIz ličnog iskustva: Zašto se NE ISPLATI organska proizvodnja povrća

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime