PRIMENA BIOREGULATORA U VOĆARSTVU

0
425
Agrosaveti---Primena-bioregulatora-u-vocarstvu---03

ŠTA SU TO BIOREGULATORI?

Savremena proizvodnja voća podrazumeva i primenu savremene tehnologije u jednoj intenzivnoj proizvodnji. Upravo je znanje po koje se išlo u svet i u razvijene voćarske zemlje, rezultiralo da danas imamo pravu ekspanziju u voćarstvu, kaže docent na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu, Biserka Milić. Sa njom smo razgovarali baš o primeni i benefitima jedne sve popularnije agrotehničke mere, a to su tzv. bioregulatori, ili među voćarima poznatiji kao hormoni rasta. Reč je o meri pomoću koje se mogu usmeriti fiziološki procesi u voćkama u željenom pravcu kako bi se dobili što kvalitetniji plodovi i tako ostvario i značajniji prihod.

Merpan-80-WDG-1038x172

“Ono što mi primenjujemo u voćarstvu nisu prirodni bioregulatori, već su to sintetički napravljene materije, veoma nalik onim prirodnim hormonima.” – objašnjava nam doc. Biserka Milić.

Biregulatori se primenjuju u nizu procesa jedne voćne vrste. Već od proizvodje sadnica, kako bi one bile razgranate, sa prevremenim granama i sa rodnim pupoljcima na njima. Za tako jednu savremenu sadnicu, primena bioregulatora je neophodna, ističe naša sagovornica. Zatim, veoma važno polje primene biregulatora, možda i najpoznatije domaćim voćarima, jeste primena u svrhu proređivanja. Ako se sve uradi kako treba, masa ploda može biti uvećana i preko 30%.

Delan Pro 1068x177px

Agrosaveti---Primena-bioregulatora-u-vocarstvu---04

“U početku je postojao strah kod proizvođača, kada je u pitanju upotreba bioregulatora. Razmišljali su: kako sad da uklonim plodove, a lepo je rodilo. Ali sada znaju da bi se dobio jedan dobar kvalitet, proređivanje je veoma važna i neophodna mera.” – ističe doc. Biserka Milić.

PROČITAJTE I...  Aktuelno - Mraz oštetio voće širom Srbije

VAŽNO JE ODREDITI ADEKVATNU DOZU

Baš u ovom segmentu je veoma važno znati kako se biregulator primenjuje. Kako ne bi došlo do prekomerne, ili nedovoljne količine za određenu voćnu vrsti i sortu.

Nimrod-1038x172

“Male greške i vrlo mala odstupanja u doziranju mogu da dovedu do problema. Još nešto, ova mera je veoma zavisna od vremenskih uslova. Dakle, za primenu bioregulatora ključno je znanje.” – napominje doc. Biserka Milić.

Agrosaveti---Primena-bioregulatora-u-vocarstvu---05

Benefiti primene bioregulatora odnose se i na sam izgled plodova. Ako pričamo o jabuci i recimo crvenom delišesu, dobićemo obojene, izdužene, rebraste plodove kakvi su i najatraktivniji na tržištu. A samim tim se direktno utiče i na veću otkupnu cenu jabuke. Utiče se takođe i na alternativnu rodnost. Jedna bitna stavka u vezi sa ovom temom, jeste i problem opadanja plodova pre optimalnog vremena sazrevanja, ističe naša sagovornica. To je karakteristično za npr. sortu ajdared ili jonagold, čije opadanje može da se dogodi bukvalno preko noći.

1068x177px

SA SOBOM NOSITE ŠUBLER

Prilikom primene bioregulatora važno je sagledati tri aspekta kako bi se dobio željeni efekat. Vreme primene, vremenske uslove i koncentracija samog sredstva. Kada govorimo o vremenu primene, važno je znati sa čime se tretira. Odnosno kojoj grupi pripada bioregulator. Zato uvek kada idete u voćnjak, sa sobom, osima makaza, nosite i šubler kako biste izmerili prečnik plodova, kaže docent Biserka Milić.

PROČITAJTE I...  HITNA ZAŠTITA JABUKE OD PEPELNICE

NAD primenjujemo odmah nakon precvetavanja. On ima veoma kratak rok za primenu. Ako se taj okvir pređe, može doći do neželjenih efekata. Ono što je dobro jeste što se on može primeniti dosta rano, kada su plodovi tek 5 mm. Sledeće jedinjenje koje se koristi za proređivanje plodova jeste naftil-sirćetna kiselina. Može se uspešno primenjivati negde do trenutka kada su plodovi 12mm. Zatim benziladenin dozvoljava da se proreda uradi nešto kasnije, recimo do maksimalno 15 mm.”

Signum 1068x177px

Agrosaveti---Primena-bioregulatora-u-vocarstvu---02

BIOREGULATORI I KOŠTIČAVO VOĆE

Važno je istaći i to da svaka sorta različito reaguje na bioregulatore. Njihova primena nije problematična u savremenim, monosortnim zasadima, već je i obavezna. Ipak, jeste problematična u onim tradicionalnim sa tzv. parnim redovima. Problem je u tome što se neke sorte teže proređuju u odnosu na neke druge. Tada i koncentracija preparata mora biti veća. Međutim ako se takva sorta nađe pored one koja se veoma lako proređuje, a tretiranje se vrši uz prisustvo vetra, veoma lako nastane problem. Zato smo na početku i naglasili da je potrebno znanje i malo iskustva, kako bi efekat primene bio onaj pravi.

PROČITAJTE I...  Mladi zasadi voća u Šumadiji

O tehnologijama u proizvodnji jabuke se mnogo govorilo i mnogo toga naučilo. Činjenica da je recimo trešnja trenutno veoma popularna voćna vrsta, pitali smo našu sagovornicu kakve benefite primena bioregulatora donosi u toj proizvodnji kada znamo da cena trešnje zavisi baš od krupnoće ploda?

Agrosaveti---Primena-bioregulatora-u-vocarstvu---06

“Kod trešnje recimo primena giberelina u periodu nakon precvetavanja može da doprinese povećanju krupnoće plodova. Ona je izuzetno važna kada pričamo o otkupnoj ceni ovog voća. To povećanje ide i do 20% mase plodova.” – kaže doc. dr Biserka Milić.

Bioregulatori se uspešno primenjuju i na šljivi kod koje je osim krupnoće primećeno i veće prisustvo šećera i kiselina. Primena na borovnici donela je krupnije bobice za oko 30%, i to na severnoameričkoj žbunastoj sorti, priča nam naša sagovornica. Zanimljivo je i to da je primena bioregulatora sve rasprostranjenija. Da se bez njih ne može zamisliti ni jedna savremena proizvodnja npr. jabuka. Međutim, oni uopše nisu registrovani u našoj zemlji te se domaći voćari snalaze na razne načine kako bi do njih došli.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime