Savremeni zasad LEŠNIKA kao siguran izvor prihoda

0
533

Podizanje zasada lešnika, u poslednjih par godina, je u velikoj ekspanziji u našoj zemlji. Zbog dobre i zagarantovane otkupne cene kao i velike potražnje u konditorskoj industriji, sve veći broj poljoprivrednika se okreće ka podizanju savremenih zasada koji podrazumevaju sisteme za irigaciju i prihranu.  Pavel Brezina, iz sela Padina , dugi niz godina uspešno se bavi ratarstvom, ali je odlučio da u svoju proizvodnju uvrsti i lešnik kao siguran i dobar izvor prihoda. Zasad koji je u 5-oj godini izgleda odlično i naš sagovornik kaže da je zadovoljan izborom koji je napravio.

Adama Maganic 1120x180

Uzgoj leske nezamisliv bez sistema za navodnjavanje

Prilikom gajenja lešnika neophodno je redovno negovati zasad, đubriti, okopavati i kositi , jer od toga zavidi kakav će rod biti. Uzgajanje lešnika bez sistema za navodnjavanje nije moguće, biljka putem vode dobija neophodnu prihranu kroz sistem kap po kap, pa je kopanje bunara imperativ.

Plavo prskanje obavezna mera zaštite u jesen

Jedna od mera koje su neophodne da se obave u jesenjem periodu, jeste plavo prskanje koje bljku štiti od patogena. Receptura za podizanje zasada stigla je pravo iz kompanije Ferero, koja je ujedno i otkupljivač lešnika. Agrotehnika se poštovala i sprovodila po najvišim standardima, koji se primenjuju u Turskoj i Italiji, zemljama liderima u proizvodnji lešnika.

Paradajz 1120x180

Poznato je da u pogledu zaštite leska nije mnogo zahtevna u odnosu na neke druge vrste, ali oko zasada ipak ima posla u manjoj ili većoj meri u zavisnosti od godine. Zaštita od insekata, u prvom redu stenica, neophodna je svake sezone, jer ona zadaje mnogo problema proizvođačima. U toku godine u zasadu lešnika neophodno je uraditi 7-8 tretmana.

PROČITAJTE I...  Kuća BLATARA stara preko 300 godina i uzgoj BOROVNICE u Braničevu

Podsticaji države od velikog značaja

Kada je reč o otkupnoj ceni lešnika, kao berzanskog proizvoda, ona se svake godine određuje prema kretanu na tržištu, odnosno ponudi i potražnji.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Bez pomoći države bilo bi veoma teško podići jedan ovako moderan zasad. Pavel kaže da su podsticaji pristigli i od strane Pokrajne kao i od Republike, pa je zahvaljujući toj pomoći bilo mnogo lakše ući u investiciju poput ove. Ulaganje nije malo, ali se do godine pune rodnosti isplati novac uložen u proizvodnju.

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

Krompir 1120x180

Sagovornik: Pavel Brezina, voćar – uzgajivač leske i proizvođač lešnika, selo Padina

Prethodni tekstJesenja setva: Pšenica se vraća na velika vrata
Sledeći tekstAlarmantan podatak: U Srbiji ima manje od 200.000 krava

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime