Umesto šume voćnjak

0
259
Agrosaveti Savremena proizvodnja jabuka i malina Arilje 01

Đorđe Stanić iz Šumadije pre nekoliko godina odlučio je da iskrči šumu i na tom mestu podigne voćnjak površine 3,5 hektara. Od opštine nije dobio nikakvu pomoć da iskrči šumu već je to uradio samostalno i o svom trošku.

Adama Maganic 1120x180

Jabuka i trešnja

Jabuka je posađena na 1,25 hektara. Voćnjak ima sistem kap po kap i protivgradnu mrežu. Od sorti zastupljene su ajdared i rajnders. Opština je pomogla sa 40%  sredstava za sisteme za navodnjavanje kao i sa 30% za sadni materijal.

Osim jabuke zasađena je i trešnja na mestu iskrčene šume i to na 1,30 hektara. Đorđe se odlučio za trešnje sorte regina, burlat i sanders. Obzirom da se voćnjak nalazi na 450 metara nadmorske visine, mesto je idealno za gajenje kupine koja se prostire na jednom hektaru.

MPS baneri II

Kupina donela lepu zaradu

Pored navedenog voća, naš domaćin gaji i kupinu. Kupina „loh nes“ ove godine dala je rod od 4 tone po hektaru, a otkupna cena bila je 200 dinara za jedan kilogram, što je prema rečima našeg sagovornika donelo lepu zaradu i pokazalo se kao veoma isplativo.

PROČITAJTE I...  Voćarska proizvodnja na obroncima planine Jelice

Pored jabuke, trešnje i kupine, domaćinstvo porodice Stanić ima i vinograd površine 1,70 hektara, kao i 800 stabala šljive posađene na 85 ari.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Đorđe je studirao poljoprivredu i danas ima zvanje specijaliste za ogransku proizvodnju. Već dve godine se bavi voćarstvom i planira u narednim godinama da povećava voćnjake jer je uvideo da od toga može lepo da živi. Inače, on je do skora živeo u Beogradu i radio u institutu za kukuruz u Zemun polju. Budući da su njegovi roditelji još 60-tih godina počeli da se bave vinogradarstvom i voćarstvom, on je odlučio da se vrati na selo i svojim znanjem unapredi posao kojim se oni bave.

Đorđe je pokazao da je pored znanja potrebna i dobra volja, ali i ideja da se na mestu šume podigne savremeni zasad koji će doneti dobru zaradu. Ovakvi primeri su dokaz da je moguće da se zapuštena i zaparložena zemljišta pretvaraju u obradive površine.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO
Prethodni tekstSrbija će ostati bez ovaca
Sledeći tekstMere suzbijanja štetnih glodara u voćnjaku

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime