SPAS predao zahteve ministarki poljoprivrede

0
371
Agrosaveti - Takmičenje u oranju 02

Dugovanje po osnovu subvencija i premija je jedno od osnovnih problema koji su se našli na spisku Udruženja Sabor proizvođača agroprivede Srbije (SPAS) i za koje se traži hitna reakcija države.

Spyrale Adama 1120x1080

Predsednik Udruženja Sabora proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) Zoran Milićević zatražio je od nove ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković da se isplate sva zaostala dugovanja po osnovu subvencija i premija. Kako Milićević navodi, postoje dugovanja još od 2012. godine. Ministarka je obećala da će se svi dugovi isplatiti do kraja godine.

Takođe, u zahtevu se traži da se poljoprivrednicima, kojima je istekla kartica za gorivo, omogući da je što pre dobiju kako bi mogli da kupuju gorivo po ceni koja je predviđena za njih, a to je 179 dinara po litri. Podsećamo, mnogim poljoprivrednicima širom Srbije kasni ili Agro kartica ili aktivacija iste, pa plaćaju dizel po po redovnoj maloprodajnoj ceni, o čemu smo pisali u članku Zašto kasne Agro kartice za jeftinije gorivo. Milićević je ovu situaciju potvrdio, dodajući da ima i onih koji karticu zloupotrebljavaju i pozajmljuju drugim privrednicima.

LIBRETO 1120x180

Zloupotrebe su velike i kod zakupa državnog zemljišta, kaže Milićević, jer se lažno prikazuje broj grla i dobija državna zemlja u zakup po prioritetu, a zatim se to zemljište izdaje u podzakup.

PROČITAJTE I...  Da li su proizvođači mleka zadovoljni sa novim subvencijama?

Od nove ministarke poljoprivrede zatraženo je i rešenje za prekomerni uvoz svinja, mesa i mleka, kao i da se poveća budžet za poljoprivredu na 5%, kako je predviđeno zakonom.

Izvor: Beta

Prethodni tekstČuvanje bundeve u tegli za upotrebu tokom cele godine
Sledeći tekstStari zasadi jabuke: Mnogo izazova i problema

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime