Trešnje u Ritopeku već danima bez kupaca

0
1743
Agrosaveti---berba-tresanja---03

U ovo doba godine u Ritopeku je obično velika gužva, jer je berba trešnje u toku, te se u ovo malo mesto kod Grocke skupi veliki broj berača, kupaca, itd. Međutim, tamo se trenutno ne dešava ništa. Proizvođači su očajni, jer niko već danima ne otkupljuje trešnju.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

“Kada je berba počela, prvih nekoliko dana, išlo je uobičajeno. Bilo je kupaca: hladnjačari, nakupci, ljudi iz Bosne koji svake godine dolaze po našu trešnju. E nakon dva-tri dana sve je stalo. Danima niko ne otkupljuje trešnju, a mi ne znamo zašto.” – kaže Sanja Nikolić iz Ritopeka.

Umesto da su u svojim voćnjacima, tamošnji proizvođači odlaze do obližnjih hladnjača da pitaju kada će otkup krenuti, međutim, ostaju bez konkretnog odgovora.

Adama Sultan 1120x180

“Idemo do hladnjača, pitamo, ali nam samo kažu da još uvek ne otkupljuju, a na dodatno naše pitanje kada će početi, kažu da ne znaju. Moguće je da će već sutra ujutru otkup krenuti, ali mi to ne znamo. Drže nas na tihoj vatri, praktično. Pojavi se u selu po koji nakupac, ali nudi cenu od 60-70 dinara, to je strašno.” – dodaje naša sagovornica.

PROČITAJTE I...  Niske cene jabuka - problem za proizvođače

Agrosaveti---berba-tresanja---02

BERAČI NAPUŠTAJU SELO

Nestrpljivi su proizvođači trešnje iz Ritopeka, ali su nestrpljivi i berači. Berbe nema, nema ni dnevnica, te mnogi odlaze iz sela.

Aneri Galenika 1120x185px

“Ja trenutno berem sama, jer otkupa nema, nakupac nudi 60-70 dinara, ne mogu plaćati radnike. Toliko me radnik košta. Tako da mnogi berači napuštaju Ritopek.” – kaže Sanja.

Proizvođači iz Ritopeka su već išli do Grocke, do opštine, kako bi skrenuli pažnju na ozbiljan problem u kojem su se našli. Jedan takav skup je najavljen i za sutra u 19 časova.

Dosta roda sorte burlat je već propalao, ali stižu na berbu druge sorte, kao što je to njihova domaća cmana, te se proizvođači nadaju skorijem rešenju problema sa otkupom trešnje iz Ritopeka.

Prethodni tekstAgil® – najbrže oslobađa usev od sirka
Sledeći tekstLoša bagremova paša usloviće rast cene meda

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime