Loša bagremova paša usloviće rast cene meda

0
46
Agrosaveti---Trziste-i-izvoz-meda---01

Na mnogim mestima u Srbiji bagrem je izmrzao. Tamo gde nije određeni deo površina nije bio dostupan pčelarima zbog nemogućnosti adekvatne selidbe. Loše vreme je ispratilo i drugi bagrem, a za treći se očekuje lepo vreme i bez kiše, bar po procenama vremenske prognoze i Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Zbog navedene situacije prinosi se kreću od 4-5 kg pa do 10-12 kg vrcanog meda po uzimljenoj košnici. Vrcanje meda tek počinje, ali radi se o ozbiljnim procenama. Tragedija je u tome što će tek mali broj pčelara imati priliku da izvrca bilo koju količinu bagremovog meda. Mnogi pčelari su izašli iz zime sa slabim pčelinjim zajednicama.

Prema navodima SPOS-a, u drugim zemljama, poput Hrvatske, bagremovog meda skoro da uopšte nema, jer su vremenske prilike bile katastrofalne u vreme cvetanja bagrema tamo gde nije izmrzao.

Coltrane 1120x180

Mađarska ove godine praktično nema ovog meda, pre svega zbog masovnog izmrzavanja od preko 90%, a i tamo gde nije, nije ni medio zbog niskih temperatura i kišnog vremena tokom cvetanja. I u Rumuniji je slična situacija kao u Mađarskoj – nije davao nektar zbog niskih noćnih temperatura.

Mavrik 1120x180

U Italiji je bagrem totalno podbacio, pre svega zbog loših vremenskih prilika tokom cvetanja. Na zvaničnoj Facebook grupi objavili su fotografiju prazne tegle, za koju u šali, uz crni humor naravno, kažu da je med „jako svetao i sa minimalnom vlagom“.

Talisman Plamen 1120x185

„Na osnovu svega navedenog, da se zaključiti da cena bagremovog meda vrhunskog kvaliteta kakvog naše pčele proizvode, ne bi trebalo da pada, a može se očekivati i izvestan rast, što će vreme pokazati ili demantovati. U dogledno vreme, nakon obavljanja komunikacije sa kupcima širom Evrope, moći ćemo da objavimo prve cene bagremovog meda“ zaključak je SPOS-a.

PROČITAJTE I...  200 godina tradicije u pčelarstvu

Izvor: SPOS, Ekapija

Timac AGRO Tečna đubriva
Prethodni tekstTrešnje u Ritopeku već danima bez kupaca
Sledeći tekstEfikasno suzbijanje uskolisnih korova u soji, suncokretu, šećernoj repi i povrću

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime