Uzgoj nektarine: Za širenje zasada neophodna pomoć države

0
34
Agrosaveti---Uzgoj-nektarina---Zaklopaca---03
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

U zasadu starom 11 godina koji se prostire na oko 2 hektara nektarina je dala dobar rod. Otkupna cena nektarine je ove godine bila zadovoljavajuća, ali za proširenje zasada potrebna je pomoć, jer voćari ne mogu sami.

Web baner Lamardor Vertigo 1120x180 V01

Vladimi Stanković, iskusni voćar iz Vinče, ima zasad nektarine već 11 godina. Uslovi gajenja ove voćke dosta su zahtevniji od drugog voća i zahtevaju složenije agrotehničke mere, koje Vladimir redovno sprovodi, a jedna od najvažnijih je prored plodova nektarine.

Vladimir je podigao blizu voćnjaka i hladnjaču gde nektarina može da sačeka vreme do isporuke na tržište. Ovogodišnja otkupna cena nektarine kreće se od 50-60 dinara po kilogamu, što je, kako kažu voćari, dobra cena.

Sultan 1120x180

Pre isporuke kupcu neophodno je uraditi dobru selekciju plodova koji su evenualno oštećeni. Nektarina se najčešće selektuje od grada i truleži ploda, a zaštita se vrši mnogo intenzivnije nego ranijih godina, ističe naš sagovornik, pa neretko ima i 14 tretmana prskanja.

Zasad se prostire na 2 hektara, a protivgradnu zaštitu za sada nema. Osiguranje kako kaže smatra za nužno zlo, pa je izložen većem riziku od vremenskih i drugih nepogoda. Prema rečima našeg sagovornika računice u proizvodnji nektarine ima, ali bi pomoć države, koja najčešće izostane, mnogo značila i omogućila dalje širenje proizvodnje.

LG 1120x185px

Bez hladnjače čiji je kapacitet 50 tona, bilo bi veoma nezahvalno za voćare, jer se u njoj čuva nektarina kada je tržište prezasićeno i kada se čeka neka bolja otkupna cena. Nektarina se čuva na temperaturi od 0-2 stepena celzijusa.

PROČITAJTE I...  Sprečite SUŠENJE višnje i trešnje: Aktuelna zaštita protiv mrke truleži

Voćarima ovog kraja najviše bi značile uredne subvencije koje ne kasne, kao i pojednostavljena dokumentacija za podnošenje istih, jer u suprotnom širenje zasada biće u stagnaciji.

Neoram 1120x1080
Prethodni tekstŽetva soje završena: Prinosi upola manji, cena visoka, a dobit?
Sledeći tekstLoša godina za pčelare, deficit meda u celoj Srbiji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime