Obaranje grana kod šljive – zašto je važno?

0
127
Agrosaveti - Proizvodnja sljive stenlej Radusa 01

Za uspešno bavljenje uzgojem koštičavog voća, a posebno šljiva i trešanja, obaranje grana je obavezna mera, kako bi zasad brzo i redovno plodonosio.  Mera se sprovodi naročito kod novih sorti šljiva i trešanja. Savete pruža dip. ing. Srđan Stanojlović iz Poljoprivredne savetodavne i stružne službe Valjevo.

Adama Maganic 1120x180

Praksa je pokazala da je gajenje šljive, a posebno čačanskih selekcija (čačanska rodna, čačanska lepotica pa i čačanska najbolja), zatim sorta stenlej, mnogo uspešnije ako se prvih godina vrši polaganje grana.

To je zato što  grane kod ovih sorti prilikom porasta formiraju grane pod oštrim uglom, pa se pod teretom roda lako očenjavaju.

Paradajz 1120x180

Kako se gore pomenuto ne bi desilo, kod šljive se u prvoj godini posle sadnje razvode prve tj, skeletne grane, koje se razvijaju pod izraženo oštrim uglom. Razvođenje (povećanje ugla) obavlja se vrlo jednostavno: čačkalicama, rasponcima od drveta, metala ili plastike, štipaljkama, tegovima, kanapom ili na neki drugi način, a sve u cilju da ugao razvođenja prelazi 45 stepeni.

Najoptimalnije je razvođenje mladih lastara pod uglom od 65 do 70 stepeni, a kasnije i teret roda dodatno obara granu.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Razvođenje mladih lastara, obavlja se polovinom juna pa nadalje – vreme završetka intezivnog porasta lastara i prelazak u sekundarnu građu letorasta. Tme se postiže povećano formiranje cvetnih pupoljaka u prvim godinama.

PROČITAJTE I...  Uzgoj višnje na 130 hektara: Kad se prijatelji slože, sve se može

Upravo zbog toga biljka ranije stupa u rodnost, a skeletne grane u osnovi dobro srastaju i ne dolazi do njihovog očenjavanja pod teretom roda.

Krompir 1120x180

Primenom ove mere i pravilne rezidbe, postiže se regulisana i zadovoljavajuća rodnost, visok kvalitet plodova i dug vek zasada.

Prethodni tekstAleksandar Martinović preuzeo dužnost ministra poljoprivrede
Sledeći tekstPostojeća i nova rešenja u zaštiti šećerne repe od cerkospore

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime