Loša godina za pčelare, deficit meda u celoj Srbiji

0
450
med
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Još kao šestogodišnjak, Branko Vladisavljević iz Gospođinaca, svaki slobodan trenutak koristio je da bi proučavao pčele, i tada nije ni slutio da će mu ti medonosni insekti, odrediti život. I danas, kada je prekoračio prag sedamdesete godine, neumorno obilazi svoje košnice, uživajući u zvuku zujanja pčela. Sve ove godine rukovodio se ljubavlju prema pčelama, ona je osnova za bavljenje tom proizvodnjom, kaže Branko i dodaje, da oni koji rade po kalendaru ili instrukcijama sa interneta, neće dugo pčelariti.

Spyrale Adama 1120x1080

Pesticidi najveća pretnja pčelinjacima

Njegov uspeh u pčelarenju, kako nam otkriva, leži u tajnoj vezi koju je tokom decenija uspeo da uspostavi sa pčelama, jer ih doživljava kao deo svog bića. Kako kaže, rado ih obilazi i po desetak puta u toku dana, a zahvaljujući tim preventivnim kontrolama, više puta je uspevao da spreči grabež unutar košnica, koja bi ga koštala gubitka većeg broja pčelinjih društava.Vremenom je stekao, kako kaže, istančanu sposobnost da predvidi i proceni i mnoge druge potencijalne opasnosti po njegov pčelinjak.

PROČITAJTE I...  Trovanje pčela - pčele kao indikatori zdrave životne sredine

Najveće pretnje su pesticidi i druge hemikalije kojima su tretirane razne kulture, koje mogu da budu pogubne po pčele, ukoliko su proleća bez kiša i ti otrovi se ne razgrade. Stopostotnu štetu, za sada, nije imao, ali pamti i godine kada je izgubio 40 posto radilica, što je težak udarac za svakog ozbiljnijeg pčelara.

LIBRETO 1120x180
pcelar b vladisavljevic gospodjinci
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru / pčelar Branko Vladisavljević iz Gospođinaca

Kako je kasnije saznao, razlog za pomor pčela, bili su insekticidi kojima su tretirani krastavci u tom kraju. Branko kaže da nikada neće zaboraviti prizor koji je zatekao kada je ušao u dvorište, koje je bilo potpuno prekriveno stradalim pčelama.Vladisavljevići ove godine nisu imali problema sa bolestima pčela, poput pojedinih pčelara u tom kraju, koji su izgubili i kompletne garniture pčela.

Suša smanjila prinose meda

Njegove pčele i ove sezone su neumorno skupljale nektar na svim glavnim pašama širom zemlje, ali će se lošije vremenske prilike odraziti i na njihove prinose. Naš sagovornik ističe da je to jedini faktor na koji nijedan pčelar ne može da utiče, prinosi će uvek biti onakvi kako ih Bog uredi. Ali svaki ozbiljan pčelar, u koje i sebe ubraja, uvek će, uprkos lošijim vremenskim uslovima, naći pogodne paše izobilja. Na naše pitanje kako ocenjuje ovu godinu i kakvi će mu biti prinosi, ne krijući nezadovoljstvo, odgovara da je sezona bila nepovoljna i da će uspeti da proizvedu svega 15 kilograma meda po košnici.

PROČITAJTE I...  Zabranjeno postavljanje košnica na Fruškoj gori bez najave
kosnice pcele
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Tri generacije pčelara u jednom domaćinstvu

Branko kaže da se u pčelarstvu sve dešava ciklično, kao u ekonomiji, ima izdašnih, ali i lošijih godina, i toga svaki pčelar početnik treba da bude svestan. Kako nam je rekao na kraju naše posete njegovom rodnom selu Gospođinci, celog profesionalnog veka su se njegova supruga i on, trudili da radnu etiku, organizovanost i duh zajedništva pčela, preslikaju i na svoju porodicu, što im je, kako zaključuje, i pošlo za rukom, jer se i njihov sin Milan sa porodicom, ozbiljno posvetio proizvodnji meda i drugih pčelinjih proizvoda, a aktivirali su i komoru za api terapiju, po ugledu na one u Sloveniji.
Više pogledajte u video prilogu.

Prethodni tekstUzgoj nektarine: Za širenje zasada neophodna pomoć države
Sledeći tekstKoliko jutro ima ari ili hektara: Stare i aktuelne mere za površinu zemljišta

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime