Isplativa proizvodnja kornišona za poznatog kupca

0
513
Agrosaveti - Proizvodnja kornišona za nemačkog kupca 01

Sto četrdeset domaćinstava, najviše iz čačanskog i knićnog kraja, ugovorila su proizvodnju kornišona za poznatog nemačkog kupca, prerađivača kornišona. Posao traje četiri meseca a povrtari će zaraditi pola miliona evra. Kooperanti se nadaju da će u narednoj sezoni po istom principu gajiti papriku i jagode.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Na otkupnom mestu najviše je posla kasno uveče, kada proizvođači dovoze sveže ubrane kornišone. Zadovoljni su unapred ugovorenom proizvodnjom jer, kažu, ne brinu o tržištu.

„Tu je najvažnije prodati proizvod. Nije teško raditi koliko je plasman težak. Ovako, što kaže, ovi ljudi, da ne poveruješ koliko je sa njihove strane sve korektno, nema šta“, kaže Miloljub Velanac iz sela Katrge.

ExelGrow Adama 1120x180

Za kilogram prve klase proizvođači dobijaju 90 dinara, pa kažu da su zarade odlične. Uz dobar posao u intenzivnoj povrtarskoj proizvodnji imaju stalnu saradnju sa agronomima, koji im pružaju neophodnu pomoć i savete.

„Pravovremeno otkrivanje pre svega i bolesti i štetočina i onda pravovremena informacija koju su dobijali putem SMS servisa gde su pravovremeno imali informaciju kada, sa čime i u kojim količinama je bitno za tretiranje“, ukazuje agronom Borko Ivanović.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Otkupljeno oko 700 tona kornišona

Za poznatog nemačkog kupca u Zablaću je do sada otkupljeno oko 700 tona zelenih plodova. Najviše je proizvođača iz čačanskog kraja koji imaju podršku Grada.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja i otkup kornišona u selu Podunavci

„Mi ovim projektom bukvalno podržavamo najsitnije poljoprivredne proizvođače, one najugroženije grupe ljudi, poljoprivredne proizvođače koji imaju po hektar-dva poljoprivrednih površina„, ističe Snežana Đurović Marković iz Službe za razvoj poljoprivrede iz Čačka.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Oko 140 kooperanata nemačkog prerađivača povrća iz čačanskog kraja očekuje nastavak saradnje i da će naredne godine po istom principu gajiti papriku i jagode.

Izvor: Agronews, RTS

Spyrale Adama 1120x1080
Prethodni tekstU Vršačkim vinogradima grožđe beru kombajni
Sledeći tekstVoćarska proizvodnja u selu Desimirovac

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime