Zasadi mlade leske u Bačkom Monoštoru

0
1827
Agrosaveti - Zasadi mlade leske 04

Proletos zasađene leske našeg domaćina, Aleksandra Đipanova iz Bačkog Monoštora, stidljivo ali su rodile već ove godine. Kaže da je uspeo da ubere tri šake plodova ali i da se svesno upustio u ovu skupu i neizvesnu avanturu.

Adama Maganic 1120x180

Bio mu je to, kako kaže na početku našeg razgovora, poslovni izazov. Srećna je, kaže, okolnost što su se njegovi roditelji godinama bavili voćarskom proizvodnjom te je i on, uz njih stekao prve radne navike ali se i osmelio u podizanje sopstvenog zasada.

Poslovna ideja postaje realnost

Iako nije prvi u svom selu koji je započeo tu proizvodnju, nije se, kaže, mnogo premišljao poput drugih proizvođača. Odmah je kupio sadnice i zasadio ih na više od jednog hektara zemljišta, na kojem su godinama pre toga sejane isključivo ratarske kulture.

MPS baneri II

Agrosaveti - Zasadi mlade leske 05

Sadnica po sadnicu – korak po korak. Nakon što je analiza zemljišta pokazala da je ona izuzetno pogodna za uzgoj lešnika, ideja sa papira počela je da se realizuje i na terenu.

PROČITAJTE I...  Zaštita šljive u narednom periodu od infekcija i štetočina

Agrosaveti - Zasadi mlade leske 03

Kupio je sisteme za navodnjavanje, bez kojih je današnje voćarenje nezamislivo. Nabavio je svu neophodnu mehanizaciju za međurednu obradu za uništavanje korova. Tretirao je biljke insekticidima protiv insekata koji su ovog proleća zadavali glavobolje i drugim proizvođačima. Nahranio ih je folijarno preko lista, a nije zaboravio ni na oplemenjivanje zemlje stajskim i veštačkim đubrivom.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Siguran plasman

Stopostotna je njegova odluka da, od trenutka kada je potpisao ugovor sa kompanijom „Agriser“ iz Aleksa Šantića, primenjuje sve njihove savete, preporuke i utvrđene standarde.

Agrosaveti - Zasadi mlade leske 06

U iščekivanju prvog ozbiljnijeg roda, ovaj mladi Monoštorac ništa ne prepušta slučaju. Aleksandru je bavljenje voćarstvom još uvek samo sekundarna delatnost, s obzirom na to da je zaposlen kao šumar u „Vojvodinašumama“.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Snimanje priloga bilo mu je ujedno prilika za rutinsku kontrolu leski i, kako nam je rekao, zadovoljan je njihovim stasavanjem i kondicijom. Nada se da će tako biti do prvog ozbiljnijeg roda, od oko dve i po tone.

Agrosaveti - Zasadi mlade leske 02

Neizvesnost oko prinosa ga delimično brine ali ne i plasman njegovih orašastih plodova. Svestan je da bi zbog manjka lešnika na domaćim pijacama, kao pojedinac, uspeo da dobije znatno više novca za svoj proizvod, ali, kako kaže ne kaje se zbog svoje odluke.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Podsticajna sredstva

Kako je pokucao na vrata kompanije „Ferrero“ tako će i na ona u nadležnom Ministarstvu za dobijanje podsticajnih sredstava. Do sada je dobio bespovratna sredstva za sistem za navodnjavanje, a obradovalo bi ga kada bi se to ponovilo i za tražena sredstva za sadni materijal.

PROČITAJTE I...  Kilogram jabuka 20 dinara, proizvođači nezadovoljni

Ne plaši se rada Aleksandar i kaže da je sve u dobroj organizaciji vremena. Nasledio je to od svojih roditelja Jele i Marka, koji su godinama radili u inostranstvu i sve što su stekli uložili su u kupovinu zemljišta, koju danas izdaju vrednim bačkim poljoprivrednicima.

Adama Forapro 1120x180

Uspešno su priveli kraju berbu grožđa i nadaju se kvalitetnom vinu ali i novim uspesima njihovog svestranog sina, koji nam, na kraju razgovora o njegovim planovima, napominje da će, koliko već naredne godine, zasaditi novih dva hektara ne bi li se svrstao u red ozbiljnijih proizvođača lešnika u zapadnoj Bačkoj.

Opširnije pogledajte u prilogu.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstOtkup sirovog mleka prema novim kriterijumima
Sledeći tekstČobanin iz Sanada uz čokansku cigaju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime