ZZ Moravac iz sela Glogovac

0
14367
Agrosaveti---ZZ-Moravac---01

Nakon raspada zadruga iz doba socijalizma, u Pomoravlju je bilo više bezuspešnih pokušaja udruživanja lokalnih proizvođača. One su, zbog nezadovoljstva i nedovoljne motivisanosti poljoprivrednika godinama tavorile. Miloš Milisavljević iz Glogovca nadomak Jagodine, kaže da je glavni razlog gašenja tamošnjih zadruga bio sukob interesa ali i netrpeljivost među paorima. Nostalgija za starim dobrim vremenima i želja da se u njihov kraj povrati duh zadrugarstva, bio mu je osnovni motiv za formiranjem ZZ Moravac u Glogovcu. Početkom ove godine ZZ Moravac je ugovorio prve poslove.

Adama Maganic 1120x180

Povratiti duh zadrugarstva

Ovaj poznati pomoravski mlinar, kaže da je u ZZ Moravac trenutno okupljeno šestoro proizvođača. 2019 –ta je probna godina i ambiciozno žele da napreduju u narednoj godini. Voleli bi, dodaje naš sagovornik, kada bi uspeli do dođu do kvalitetnih priplodnih nazimica. Njih bi podelili članovima zadruge, a zamisao je da im oni nakon izvesnog vremena naturalno otplate prasadima, koje bi oni pokušali da prodaju na domaćem tržištu. Međutim, kao mlada zadruga još uvek ne raspolažu sa toliko finansijskih sredstava da bi mogli da započnu ozbiljnije poslove. Zato bi im, dodaje Milisavljević, bila neophodna podrška države. Namera im je da ove godine apliciraju za podsticajna sredstva za oživljavanje zadrugarstva u našoj zemlji. Miloš navodi da je jedna od njihovih trenutnih aktivnosti naturalna razmena pšenice i đubriva u odnosu 1:2. To je naišlo na odličan odjek među proizvođačima Pomoravskog okruga.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja brašna u selu Glogovac: Dva i po vagona za 24 sata

Zadruga šansa za oživljavanje sela

Zoran Mihajlović, ratar iz Glogovca, jedan je od inicijatora i članova novoformirane zadruge. Smatra da je ona nova šansa za oživljavanje njihovog opustelog sela. Zoran, koji se bavi ratarstvom i poseduje savremenu mehanizaciju, uključen je u rad ZZ Moravac. Sve svoje napore ulaže u motivisanje tamošnjih paora da se uključe u zadrugu. Kako kaže, mnogi od njih su nepoverljivi i skeptični a veći deo poljoprivrednika srednje generacije, stavilo je katanac na svoje farme. Savetodavac za ratarstvo, PSS Jagodina, dipl. inž. Milanka Miladinović, ističe da ih raduje podatak o ponovnim udruživanjima tamošnjih proizvođača. Miladinovićeva ističe da su poslednjih nekoliko godina osnovane zadruge različitog tipa. Od opštih preko stočarskih do zanatskih. Zaključuje da će vreme pokazati koji je broj onih koje će u današnjim okolnostima uspeti da opstanu.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstWeidemann Hoftrac 1380 – modularna mašina
Sledeći tekstKrave iz Mošorina

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime