Prerada bundeve u domaćinstvu: Unikatne đakonije kao izvor zarade

0
803

Aleksandra svakodnevno osmišljava pregršt unikatnih đakonija od bundeve. Prosto je neverovatno šta sve može od ove biljke da se napravi u kombinaciji sa drugim biljkama za slatku i slanu trpezu (kečap za pice i špagete, pekmez, ljuti lovački sos, razni namazi, kompot, ratluk, sok…). Rapsodija ukusa, rasproda se čim dodirne tezgu.

Adama Sultan 1120x180

„Očekujem neočekivano, moje veličanstveno dobro, događa se sada“ – samo je jedna od motivacionih poruka, koja uramljena i oslikana, krasi zid porodične kuće, bračnog para Aleksandre i Miše Buter iz Kikinde. Posle niza turbulentnih godina, kako na zdravstvenom, tako i na poslovnom planu, našim domaćinima, se, kako kažu, dešavaju upravo neočekivane i veličanstvene stvari, a sve zahvaljujući poslu pravljenja raznih đakonija od bundeve, koji su započeli na nagovor prijateljice Branislave Stepanov, koja joj je, kako kaže, dala „čarobnu formulu“ od koje je sve i počelo. Bundeva i ljubičasti luk, koji su u glavnoj ulozi u svim njenim receptima, probudili su njenu kreativnost, i ideje su se počele nizati.

„Sweet Buter Land“ najmlađi brend iz Kikinde

„Čarobna formula“ je, zapravo, sve vreme bila u njenim mislima, i strpljivo je čekala spoljašnji podsticaj, koji se desio ovog leta, kada je nastao njihov pionirski poslovni poduhvat, simbolično nazvan „Sweet Buter Land“– „Slatki Buter svet“, u koji su utkali i svoje prezime. Aleksandra kaže da joj je drago što je od jedne biljke, koju domaćice najčešće koriste za pravljenje bundevara, ili za bejbi kašice, uspela da napravi desetine drugih ukusnih namirnica. A za širok spektar proizvoda, tu rapsodiju ukusa i boja, koju Aleksandra svakodnevno osmišljava, njihova ostava je pretesna.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Rapsodija prirodnih ukusa i boja

Sve što se nađe na njihovoj tezgi, njenih je ruku delo. Sama ljušti koru od bundeve i čisti ljubičasti luk, što je najteži deo posla, i koji ostali ukućani najčešće, opravdano, izbegavaju, uz osmeh nam priča Aleksandra. U danu snimanja, njihovom trpezom dominirale su narandžasta i ljubičasta boja, koje je naša kamera zabeležila, a mi smo rado degustirali, dok nas je domaćica upoznavala sa svojim gastronomskim izumima. Jedan od njih je namaz od karamelizovanog ljubičastog luka sa pečenom paprikom, uz dodatak bundeve. Sa ponosom ističe da je njen pikantni lovački sos, koji je sama osmislila, najtraženiji na svim manifestacijama. Nakon višednevnog eksperimentisanja u kuhinji, Aleksandra je razvila i domaći recept za kečap od bundeve, bez veštačkih boja i aditiva, koji je u njihovoj kući, vrlo brzo zamenio svoju nezdravu varijantu iz prodavnica. Često ga, kaže, koriste prilikom pravljenja pica i špageta.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja krompira na severu Banata

Unikatni proizvodi od bundeve lako našli put do kupaca

Od te kraljice jeseni, ova umešna banatska preduzetnica, je do sada napravila više vrsta ekstravagantnih i unikatnih proizvoda, poput, ljutih čatnija od bundeve i karamelizovanog ljubičastog luka, salata, ajvara, pekmeza, kompota, prirodnih sokova i ratluka. Iako ranije nije bila ljubitelj tog slatkog deserta, osmišljavajući razne kombinacije ukusa od njega, i sama je počela da ga jede. Sama boja ratluka je od bundeve, ne dodaju mu se nikakvi pospešivači ukusa. U svom asortimanu imaju i prirodne sokove od bundeve, kruške, pomorandže i limuna, koji su zdravija verzija industrijskih sokova. Sve sirovine, pre svega, muskatnu tamburica bundevu i belu bundevu, domaća jaja i mleko, kako sa ponosom ističe Aleksandra, nabavlja od lokalnih proizvođača iz kikindskog atara, kako bi potpomogla njihovo poslovanje.

BioPlug 728x90px

Muzika, hrana i ljubav – pokretačka snaga cele porodice

Početna ideja, da stvara ukusne, kvalitetne i zdrave banatske proizvode, biće njena zvezda vodilja i u godinama koje slede, jer, kako zaključuje, na ovaj svet smo poslati da bismo uživali u ukusima hrane, zvucima muzike, a najveća sreća je ako je sve to protkano ljubavlju.

Prethodni tekstmyKWS – Vaš digitalni savetnik!
Sledeći tekstDugoročni ogledi – Kako ostvariti VELIKE UŠTEDE GORIVA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime