Toplički šljivici puni roda

0
1146
Agrosaveti - Rekordan rod šljiva 01

U Topličkom kraju šljiva je ove godine odlično rodila, a uoči početka berbe, voćari strahuju hoće li biti otkupljivača i po kojoj ceni će je prodati. Iako su poslednjih godina značajno povećani smeštajni i preradni kapaciteti, stručnjaci upozoravaju da oni još uvek nisu dovoljni za prihvat roda sa više hiljada hektara pod ovim voćem, naročito u rodnim godinama.

Spyrale Adama 1120x1080

Da je pred topličkim voćarima veliki posao, najbolje svedoče slike iz ovdašnjih šljivika, koji su se gotovo do zemlje povili od roda. Berićetna godina, prema rečima proizvođača, izvesno je donosi veliki rad tokom berbe, ali i po pravilu nižu cenu, zbog velike ponude.

Velika ponuda – niža cena

„Sve će to da ode po, negde oko 12-13 dinara, ne više, to je baš, baš malo. Pre deset godina cena je bila 32,33 dinara za rusko tržište, sada ti ljudi se više ne pojavljuju ovde kod nas“, kaže voćar iz Gornjeg Grgura Dragiša Ignjatović.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

U hladnjačama koje ovih dana prerađuju uglavnom jagodasto voće, pripremaju se za smeštaj i preradu znatno većih količina šljiva nego obično, ne isključujući mogućnost povremenih problema u otkupu, zbog skoro rekordnog roda.

PROČITAJTE I...  Poljoprivredna savetodavna stručna služba Kraljevo - Aktivnosti

„Postoji mogućnost da bude slična situacija kao sad sa višnjom, ali ja se nadam, što se nas tiče, mi smo spremni, tako da možemo da prihvatimo veliku količinu robe“, napominje tehnolog u hladnjači „Maks“ u Međuhani Miroslav Marić.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Za nekoliko dana u punom pogonu biće i ovdašnje sušare, koje prošle godine, zbog nedostatka sirovina, nisu radile.

Bojan Nikolić iz Opštine Blace kaže da ne veruje da će sav rod u tom kraju moći da se preradi. „Opet će deo roda otići u, da kažem, zapadnu Srbiju i tamo će se prerađivati, ali kažem, dosta su se kapaciteti povećali i to je pozitivno u celoj ovoj priči“, ističe Nikolić.

Značajan deo roda ”ide” u rakiju

Iako je voćarima preko potreban svež novac, značajan deo ovogodišnjeg roda biće prerađen i u rakiju, koja je, zbog svog kvaliteta, poznata i van granica naše zemlje.

Šljiva se tradicionalno gaji u Toplici, a opštine Blace i Prokuplje, po površinama i godišnjoj proizvodnji, zauzimaju vodeća mesta u Srbiji.

Izvor: Agronews, RTS

Prethodni tekstNajveća organska farma koza u Srbiji
Sledeći tekstIzneverena očekivanja stočara sa Peštera

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime