Kulen porodice Lemajić

0
2733
Agrosaveti---kulen---Lemajic---Sid---01

Porodica Lemajić iz Šida nadaleko je poznata. Njihov kulen višestruki je šampion i dobro dobro poznat svim ljubiteljima ove sremske delicije. Naša ekipa ih je obišla baš nekako u vreme svinjokolja, kada se užurbano radilo, kako bi se postiglo sve ono isplanirano. Za razliku od nekih prethodnih godina, a na radost svojih mušterija, Lemajići od ove sezone svoje proizvode mogu da prave tokom čitave godine.

Adama Asorbital 1120x180

“Do ove godine smo radili sezonski, sada radimo čitave godine. Imamo sada pušnicu u kojoj možemo meso sušiti i tokom leta. Iskoristili smo i pokrajinske konkurse, tako da je to pozitivno i za nas i za naše mušterije.” – kaže naš domaćin, Mladen Lemajić.

Lemajići nude skoro sve od mesnih prerađevina. Od šunke, slanine, čuvene sremske kobasice, pečenice, vrat i naravno kulen koji im je i najtraženiji proizvod. Napravljen je od prve klase mesa njihovih domaćih svinja, sa hranom sa njihovih sremskih njiva. Začinjen dugogodišnjim iskustvom i požrtvovanošću, te je rezultat proizvod vrhunskog kvaliteta.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Agrosaveti---kulen---Lemajic---Sid---02

“To su prepoznali drugi ljudi. Mi smo se trudili godinama, brusili recepturu, i čitav proces koji je prava nauka, kako bismo dobili ovo što danas nudimo.”

NAJVAŽNIJA SIROVINA

Naravno, Šid je poznat po profesionalnim mesarima. Nekada je bio poznat i po klanicama i preradi mesa. Danas tu tradiciju čuvaju pojedinci, kao što je to Mladen i njegova porodica. A sve zapravo počinje u oborima u kojima se gaje domaće svinje. Lemajićima je neophodna kvalitetna sirovina, odnosno meso, kako bi njihovi proizvodi bili vrhunski. Pre svega konstantnog kvaliteta što je i najvažnije.

1120x180px

“Mi smo priču zaokružili pre 15 godina. Imamo svoju farmu svinja, koju uvek povećavamo, kako bismo imali naše meso. Zaokružili smo priču što kažu od “njive do trpeze”.  Proces traje dve godine, dok ne dođe kulen.” – ističe naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Ratarska proizvodnja u Šidu

Agrosaveti---kulen---Lemajic---Sid---03

Veoma se vodi računa o ishrani tih svinja, kada se i sa čim hrane. Posebno pred samo klanje, a sve s ciljem da se dobije kvalitetno meso. Ono što takođe primenjuju, jeste i jedan vid slobodnog uzgoja, što ima niz prednosti, dodaje Mladen.

Adama Soratel 1120x1080

“Svinje koje su u zatvorenom prostoru, više obolevaju od onih koje su na otvorenom. Zato su naše puštene, šetaju po zemlji, po blatu, retko se razbole. To su sporadični slučajevi, jer one tamo uživaju.” – priča nam Mladen.

Lemajići su dobili i sertifikat za tradicionalnu domaću proizvodnju. Planovi su da tu proizvodnju i povećaju do 250 svinja godišnje, ali da zadrže kvalitet po kojim ih ljudi prepoznaju.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Prethodni tekstSušenje zrna – bitan je sistem, a ne veličina
Sledeći tekstKrave porodice Kompalić iz Deronja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime