Sušare u Blacu rade punom parom

0
1298
Agrosaveti - Suve šljive 01

Blački voćari, koji prednjače u Srbiji po proizvodnji šljiva, pamtiće ovu godinu po mnogo posla, rekordnom rodu i prosečnoj zaradi, jer je cena od osam do 18 dinara po kilogramu. Nešto boljoj zaradi ipak mogu da se nadaju oni koji su prethodnih godina ulagali u smeštajne kapacitete i pogone za preradu, u kojima će, po svemu sudeći, ove godine biti osušeno najviše šljive do sada.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

U stotinjak sušara koliko je u prethodnih petnaestak godina izgrađeno u blačkoj opštini, zahvaljujući natprosečnom rodu, već mesec dana radi se neprekidno, prenosi RTS. A šljiva će se sušiti bar još desetak dana. Potpuno druga slika od prošlogodišnje kad sušare nisu ni palili zbog slabog roda i visoke cene šljiva.

„Ja sam pretprošle godine imao oko deset tona, sada dve-tri tone više, tako da etapno stižu novi zasadi voća i onda se na osnovu toga povećava i sama proizvodnja, a i sama količina suve šljive“ – kaže vlasnik sušare u Kaševaru Dušan Rakić.

Adama Sultan 1120x180

I Rade Đokić će u svojoj sušari na periferiji Blaca osušiti najviše šljiva do sada. Prerađuje, uz voće iz svojih voćnjaka, i šljivu iz otkupa.

PROČITAJTE I...  Berba jagoda u Mačvi

„Zamrznem je, izvadim je, otkravim je, osušim, znači može da čeka i godinu i dve. Baš je ove godine imala i sunčanih dana, ima i šećera. Baš je dobra šljiva, tako da će to biti godina za pamćenje navodi Rade Đokić, koji ima i hladnjaču. Produžena sezona sušenja šljiva ove godine i gotovo neprekidni rad u tri smene prilika je za zaradu i sezoncima. Može da se zaradi 40.000-50.000 za mesec dana“ – ističe Dušan.

pylon galenika jan 023

Dorada suve šljive

Ulaganja u sušaru već se vraćaju, a sada treba ulagati u dalju preradu i pakovanje, kažu stručnjaci.

„Moje mišljenje je da bi ljudi trebalo da krenu u prerađivačke kapacitete, odnosno u doradu te suve šljive, možda kroz iskoštičavanje, možda da budu direktni prodavci marketima“ – rekao je Bojan Nikolić iz opštine Blace.

KWS banner 728x90

Samo iz Blaca ove godine trebalo bi na tržište da ode više od sto vagona suve šljive. Za novu sezonu najavljuju i nova ulaganja – nekoliko miliona evra u postrojenja za toplu preradu voća.

Izvor: Agronews, RTS

Prethodni tekstJESENJE PLAVO PRSKANJE
Sledeći tekstŠumadijski ratari nezadovoljni cenom kukuruza

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime