Farma krava i proizvodnja mleka u selu Makce

0
1779
Agrosaveti - Farma krava u selu Makce 04

Kako se mala farma krava bori za opstanak

Krajem maja, ekipa emisije „U našem ataru“ posetila je domaćinstvo male ali složne porodice Janković u selu Makce, nadomak Velikog Gradišta. Zatekli smo ih u uobičajenim jutarnjim radovima u štali i u pripremama za odlazak na obližnje zemljište gde obrađuju pšenicu, kukuruz, suncokret, ječam kako bi imali dovoljno hrane za ishranu stoke. Od svitanja do sumraka, ova vredna porodica  je u službi krava simentalske rase, koje im obezbeđuju siguran izvor prihoda poslednjih nekoliko godina.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Danijela Janković spada među retke mlade devojke iz tog kraja koje put  nije naneo u neki od većih gradova ili u inostranstvo. Kao mlada veterinarka, našla je sigurno uhlebljenje u selu, u kojem se većina domaćina bavi stočarskom i ratarskom proizvodnjom. Uz rad u veterinarskoj stanici od velike je pomoći i na porodičnom imanju. S obzirom na to da u kući imaju veterinarskog tehničara bezbrižni su u pogledu bolesti krava.

Danijela, koja je od malih nogu uključena u rad na imanju, zadovoljno govori o njihovoj proizvodnji mleka, pre svega kada je reč o kvalitetu, ali i količinama od oko 3 hiljade litara mesečno se isporuči „Imleku“-u sa njihove farme. Zadovoljna je proizvedenim količinama i kvalitetom mleka. ali ne i trenutnom cenom od 34 dinara sa premijom za litar. Ne govori pohvalno ni o subvencijama i drugim vidovima pomoći države.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti - Farma krava u selu Makce 02

Skeptični su meštani i kada je reč o sredstvima iz IPARD fondova Evropske unije koji se poslednjih nedelja sve više promovišu u Braničevskom okrugu. Kaže Danijela da su meštani dobro informisani o tim fondovima ali da će mali broj njih moći i da zadovolji te stroge kriterijume. Mišljenja je da su oni predviđeni za srednje i velike proizvođače, što smatra da je pogrešno pošto će time mali proizvođači biti potisnuti sa tržišta.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja sira i kajmaka u selu Bečanj

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba

Misija stručnjaka Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Požarevcu, pored ostalog je, da motivišu i animiraju svoje proizvođače na korišćenje sve većeg broja podsticajnih sredstava. Kako nam je rekao diplomirani inženjer Dane Hrkalović, koji već 30 godina prati uspone i padove domaćina Braničevskog okruga, ne ohrabruje činjenica što domaći proizvođači subvencije i dalje koriste kao nadogradnju svoje proizvodnje, a ne kao stimulaciju.

pylon galenika jan 023

Pored toga, farmere tog kraja muči i negarantovana cena i neregulisano tržište. Ovaj stručnjak za oblast stočarstva, smatra da proizvođači samo udruženi mogu da opstanu na zahtevnom tržištu, što u tom delu Srbije, za sada nije slučaj.

Planovi za budućnost

Uprkos trenutnoj nepovoljnoj situaciji u domaćem agraru, Danijela nema nameru da napušta svoje rodno selo. A ima i planove da trenutnih 20 grla, uz izgradnju novih objekata, udvostruči.

KWS banner 728x90

Ne krije zadovoljstvo naš domaćin, Zlatibor Janković zbog izgovorenih reči svoje ćerke Danijele. Raduje ga njena zainteresovanost za ostanak u selu i ohrabruju njeni planovi i ideje za proširenje proizvodnje.

PROČITAJTE I...  Aktivnosti PSS „Poljoservis“ Knjaževac

Agrosaveti - Farma krava u selu Makce 01

Mnogo je poslova, kaže Zlatibor, koji se u jednom danu moraju obaviti na njihovom imanju. Od njive preko štale, u kojoj se vodi briga o 20 grla, do isporuke mleka, beogradskom „Imlek“-u, sa kojima sarađuju tri godine.

Sve što imaju, Jankovići su stekli od sopstvenih sredstava. Ovo će biti prva godina kada će se obratiti državi za povraćaj sredstava za kupljenu rotacionu sejalicu. Brojne su nedaće i prepreke koje svakodnevno moraju da „preskaču“, nezadovoljno dodaje Janković, a na državu se ne mogu osloniti.

Voleo bi, kaže, kada bi njegova ćerka, za nekoliko godina, sa više optimizma mogla da govori o njihovom radu. Želja im je da podignu još objekata i da unaprede proizvodnju kako bi se na njihovom imanju okupljale, i radile, i neke nove generacije. Dodaje na kraju ovaj skroman i vredan meštanijn sela Makce kod Požarevca.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstProizvodnja bostana u Hrtkovcima
Sledeći tekstSrpska pšenica uskoro u Egiptu i Kini?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime