Proizvodnja bostana u Hrtkovcima

0
1512
Agrosaveti - Proizvodnja bostana u Sremu 06

Proizvodnja bostana u Sremu ima višedecenijsku tradiciju. Gotovo da nema kuće u kojoj se nisu oprobali u proizvodnji dinja cerovača ili slatkih lubenica. Uprkos prilično nepovoljnim vremenskim prilikama zadnjih godina i niske cene za taj najtraženiji letnji proizvod, Živko Rajaković iz Hrtkovaca, nije odustao od uzgoja dinja i lubenica, poput mnogih njegovih komšija.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Cerovača, nostalgija i top gun

Na plodnom sremskom zemljištu, kojem su naklonjene i vremenske prilike, godinama unazad lepo su rađale i dinje i lubenice, nisu se suočavali sa velikim oscilacijama u proizvodnji. Kada je reč o dinjama, opredelili su se za domaću, autohtonu sortu „cerovaču“. S obzirom na to da je poslednjih godina na domaćem tržištu najtraženija sorta lubenica crna „nostalgija“, prilagodili su se tim zahtevima, iako su nastavili da proizvode i, kako nam je rekao, ekstremno ranu sortu „top gun“.

Naoružan optimizmom i voljom posejao je Živko lubenice i ove godine na četiri jutra zemlje. Cene jesu niske ali su prinosi, kaže, zadovoljavajući. Upotreba sistema za zalivanje „kap po kap“, znatno je unapredila proizvodnju lubenica i omogućila da sremski domaćini uspeju da proizvedu i do 50 tona po jutru bostana.

Adama Sultan 1120x180

Lubenice sa sremskih njiva oduvek su, kaže bile prepoznatljive po kvalitetu. Proizvođači se odabirom novih, uvoznih hibridnih sorti, pre svega mađarskim, holandskim, američkim i izraelskim, konstantno moraju prilagođavati promenljivom i zahtevnom tržištu.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja bostana, paprike i problemi sa vranama

Agrosaveti - Proizvodnja bostana u Sremu 02

Teško mogu, kaže Rajaković, da izađu na kraj i sa nelojalnom konkurencijom iz susednih zemalja. Kada dođe do hiperprodukcije lubenica, tržište neminovno odreaguje, što se reflektuje na džepove malih proizvođača, kojima je to jedini izvor prihoda.

pylon galenika jan 023

Bez obzira na sve poteškoće, ne odustaju hrtkovačke bostandžije od proizvodnje ovog slatkog i ukusnog a, pre svega, zdravstveno bezbednog proizvoda. Velika je verovatnoća da, ukoliko ste ovih dana kupili lubenicu, ona dolazi baš sa imanja porodice Rajaković.

Opširnije pogledati u prilogu.

KWS banner 728x90

Prethodni tekstA šta ako pčele nestanu?
Sledeći tekstFarma krava i proizvodnja mleka u selu Makce

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime