Farma krava i proizvodnja mleka u selu Tomaševac

0
558
Agrosaveti---Farma-krava---mleko---Tomasevac---01
Timac AGRO

U banatskom selu Tomaševac kažu ima više krava i junica nego stanovnika. I zaista je tako. Bilo je nekada i više, pričaju meštani, ali su ponosni što su u teškim vremenima po domaće stočarstvo, uspeli bar da sačuvaju svoja grla, ako ne da broj povećaju. Pa je tako Tomaševac, osim po banatskim šorama, poznat i po kvalitetnim stočarima. A baš tamo smo upoznali dva mlada stočara. Braću Branislava i Nenada Bogdanova koji se bave mlečnim govedarstvom. Kako su nam rekli razlog zašto je stočarstvo opstalo u ovom selu, jesu pašnjaci koji ga okružuju.

Merpan-80-WDG-1038x172

“U vreme onih kriza, kada je mleko bilo bukvalno džabe, ovde se opstalo zahvaljujući pašnjacima. Tako da danas imamo više krava i junica nego stanovnika. Ne znam tačan broj, mislim da imamo oko 1300 što krava, junica, teladi.” – kaže Nenad Bogdanov.

Ovi mladi ljudi su 2009. godine krenuli sa 2 krave, a danas imaju 23 na muži. Sebi svake godine postavljaju ciljeve, koje uvek dostignu, pa i malo više od toga.

Delan Pro 1068x177px

Agrosaveti---Farma-krava---mleko---Tomasevac---02

“Postavimo sebi dugoročan cilj, a to je 100 krava na muži i proizvodnja od milion litara godišnje. E sad, na osnovu onoga što trenutno imamo postavljamo sebi godišnje ciljeve. Na primer, prošle godine smo zacrtali da ćemo imati 100 hiljada litara mleka, a ostvarili smo 104. Za ovu godinu jurimo 150 hiljada.” – objašnjava nam Nenad.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u Bosni

PAŠNJAK JE POTENCIJAL ALI NEMA MLEKA OD NJEGA

Grabe ovi vredni momci napred i zaista treba da predstavljaju ponos i budućnost domaćeg stočartstva. Rezultati koje postižu su produkt njihove predanosti i teškog, svakodnevnog rada. Ono što je novina od ovog proleća jeste ispust za krave. Naime, pašnjaci postoje, ali su svesni da vrhunske količine mleka krave ne mogu dati od ispaše. Rešili su da ih ostavljaju kući, kako bi dostigli spomenuti ovogodišnji cilj. A Bogdanovi ništa ne rade na pamet, redovno se konsultuju sa stručnim ljudima čiji saveti su do sad bili opravdani.

Nimrod-1038x172

“Pašnjak jeste potencijal i to je kvalitetan pašnjak, međutim krave koje idu na pašnjak ne mogu dati neke ozbiljnije količine mleka. Zato smo rešili da pređemo na intenzivniju proizvodnju. Ipak smo im napravili ovaj ispust kako bi se one šetale i kako bi bile na suncu. Niko ne voli da je vezan, ovako su srećnije, mirnije, a možemo i da ih pratimo 24 sata.” – kaže Nenad.

PROČITAJTE I...  Mlečno govedarstvo u selu Klenje

MLEKO U EXTRA KLASI, DONOSI ZARADU

Osim količine mleka, važan je i kvalitet. A ako se zvanično uvede plaćanje mleka po kvalitetu, onda je ovaj segment još značajniji. A naši domaćini su mislili i na to, te su prošle godine kupili junice, obnovili postojeći potencijal, a rezultati su već sada vidljivi.

Agrosaveti---Farma-krava---mleko---Tomasevac---03

“Pre godinu dana imali smo 650 hiljada somatskih ćelija, a danas imamo do 300 hiljada, tako da smo u extra klasi. Proizvesti mleko u extra klasi košta nas oko 25-27 dinara po litri, a mlekara daje 33 dinara. Tako da zarada nije neka, ali na količinu i kvalitet, vidimo neki profit.” – kaže naš domaćin.

Branislav i Nenad su poslove podelili, te je Nenad zadužen za krave, dok Branislav vodi ratarsku proizvodnju. Rade oko 40 hektara, u šta ulazi i državna zemlja, što je kako kažu na knap za potrebe ove farme. Nezgodno je to što obično državnu zemlju dobiju na sat vožnje od njihovog sela, ali moraju da je rade, kako bi kravama obezbedili dovoljno hrane.

PROČITAJTE I...  Uzgoj ovaca rase cigaja u Tomaševcu

“Ove godine planiramo da siliramo oko 8 hektara, sad videćemo od vremenskih uslova dosta zavisi. Treba nam vagon po kravi. Do sad smo imali problema i sa mestom, ali uspeli smo da proširimo kapacitete, te će biti bolje.” – kaže Branislav.

Ali Nenada i Branislava ništa neće pokolebati u njihovim planovima. Možda mlađi Nenad više kalkuliše, ali ne dozvoljava da ga brojke obeshrabre. Za sam kraj priče iz Tomaševca, najavićemo i izložbu krava i ovaca koja se već 23 godine održava u ovom banatskom selu. Naime, 5. maja će se ovde skupiti brojni stočari kako bi kolegama i posetiocima pokazali šta su to postigli, a za najbolje tu su svakako i lepe nagrade.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime