Efikasno suzbijanje korova u soji – Saltus

0
676
Agrosaveti---Adama---Saltus---soja---01

Zemljoradnička zadruga Buđanovci u svjoj setvenoj strukturi veliku pažnju svake godine posvećuje i proizvodnji soje. Svi proizvođači ove uljane kulture znaju koliko je važno izboriti se sa korovima. Oni i te kako mogu uticati na rast soje. S druge strane, soja je osetljiva biljka te je neophodno izabrati adekvatan preparat koji će uspešno uništiti konkurentske biljke u usevima. U isto vreme mora biti i nežan prema soji. Takav preparat vam nudi kompanija Adama, pod imenom Saltus. On je već dobro poznat kako proizvođačima soje tako i suncokreta.

Merpan-80-WDG-1038x172

‚‚Saltus je sistemični herbicid. Koristi se za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih i uskolisnih korova u usevima soje i suncokreta. Doza primene preparata Saltus je 0,5 – 0,6 l/ha. To je puna doza. Saltus u sebi sadrži 80g aktivne materije imazamoks. Može da se primenjuje jednokratno, a može i dvokratno u split aplikaciji. U split aplikaciji se te doze prepolove.‚‚ – ističe predosti ovog preparata Milan Radović iz kompanije Adama.

‚‚Zavisno od godine, ili se radi u jednom tretmanu širokolisni korovi ili split aplikacija. Veoma je selektivan na soju i ima nešto produženo delovanje na zemljište. Sad gledam kako je lepo delovao preparat.‚‚ – kaže Radovan Rašković iz ZZ Buđanovci.

PROČITAJTE I...  Pšenica - zaštita od bolesti i korova

Agrosaveti---Adama---Saltus---soja---03

Selektivan i delotvoran

‚‚Ono što je jako bitno za soju je da je momenat za suzbijanje širokolisnih korova veoma ograničen. To je vreme kada je soja u prvoj do treće troliske.‚‚ – objašnjava Milan Radović iz kompanije Adama.

U suzbijanju korova u usevima soje, Saltus se može kombinovati sa partner preparatima. Izdvaja ga njegova velika selektivnost a gajenim kulturama. Nakon njegove primene nisu vidljive nikakve promene na soji.

Nimrod-1038x172

‚‚Što se tiče korova koje Saltus suzbija, jako je dobar ako se na njivi nalazi čičak. Ukoliko je čičak prisutan u velikom obimu, neophodno je da proizvođači koriste Saltus. Jako je dobar i za samonikli suncokret, ambroziju, štireve, palamidu, kereće grožđe. Važno je napomenuti da Saltus deluje pomalo i zemljišno. Ukoliko posle tretiranja i dođe do nekog nicanja korova Saltus će i na njih delovati. Takođe, jako je dobar za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih korova ukoliko su u početnim fazama porasta. Na prvom mestu mislimo na semenski sirak.

Preparat Saltus se može koristiti i u imi usevima hibrida suncokreta. Koristi se najkasnije do četvrtog para, odnosno do osmog lista suncokreta.‚‚ – navodi Milan Radović iz kompanije Adama.

PROČITAJTE I...  Šećerna repa - Zašto je sejati?!

Saltus, kompanije Adama, reaguje veoma brzo. Već za nekoliko dana se mogu uočiti promene na konkurentskim biljkama u usevima. Do potpune nekroze dolazi već za dve nedelje. Saltus ima duplu koncentraciju aktivne materije u odnosu na druge preparate. Njegova formulacija je veoma blaga na gajene kulture. Zbog pomenutih osobina, Saltus, je postao nezamenljiv partner u borbi protiv korova brojnim proizvođačima soje i suncokreta.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime