Farma krava i proizvodnja mleka u selu Velika Ivanča

0
2147
Agrosaveti - Farma krava i proizvodnja mleka u selu Velika Ivanča -02

Opština Mladenovac nekada je bila nadaleko poznata po rekorderima u mlečnom govedarstvu, broju muznih i tovnih grla i po bogatoj poljoprivrednoj proizvodnji. Poslednjih decenija, nažalost, poljoprivreda tog kraja, počela je da zamire. Poljoprivredna stručna služba u Mladenovcu ipak je rešila da to ne dozvoli, te se poslednjih godina, intenzivno radilo na edukaciji i informisanju proizvođača o tome koje sve subvencije i pogodnosti mogu i treba da koriste kako na lokalnom tako i na republičkom nivou. Prema rečima diplomiranog inženjera Branislava Radovanovića, stručni saradnici Poljoprivredne stručne službe u Mladenovcu, svakodnevno sarađuju sa individualnim proizvođačima toga kraja, prenoseći im sve detalje vezane za postojeće subvencije države za nabavku nove mehanizacije ili neophodne prateće opreme, pomažu im u popunjavanju aplikacionih obrazaca, ali ih informišu i o savremenim svetskim dostignućima, prilagođavajući ih njihovim potrebama i mogućnostima.

Adama Maganic 1120x180

Agrosaveti - Farma krava i proizvodnja mleka u selu Velika Ivanča -03

U stalnom kontaktu su sa Miroslavom Milanovićem i njegovom porodicom, čiji rad prate i savetuju ga. Iako poljoprivreda nije bila njegov životni poziv, Miroslav Milanović iz sela Velika Ivanča, pre desetak godina se sa suprugom i ćerkama ponovo okrenuo porodičnom gazdinstvu. Primarna proizvodnja Milanovića je mlečno govedarstvo, pre svega krave simentalske rase a prate je i ratarstvo i ovčarstvo. Kako nam je rekao Miroslav, ove godine je prvi put iskoristio podsticaje države za kupovinu junice. Osvrćući se na početke svog bavljenja stočarstvom, Miroslav ističe da mu pre 10-tak godina nije bilo ni na kraj pameti da se upusti u poljoprivrednu proizvodnju. Kako kaže, životni vek proveo je u muzici, sa kojom je obišao svet ali se na kraju ipak okrenuo korenima i u tome danas, kako zadovoljno dodaje, uživa sa porodicom. Nije lako, kako iskreno dodaje, u stočarstvu ali se ne predaju. Kada je držanje muznih krava u pitanju, koliko god vremenske prilike to dozvoljavaju, grla su im na otvorenom i na ispaši. To se, kaže naš domaćin, pokazalo dobrim, kako po pitanju plodnosti tako i u pogledu količine i kvaliteta mleka. Da bi ishranio svoja grla, Miroslav se bavi i ratarstvom, ali kako nam se požalio, prošlogodišnja suša uzela je danak i sa njegovih oranica.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Krišice u Hrvatskoj

Iako su proizvođači tog kraja nezadovoljni otkupnom cenom mleka, pa mnogi od njih zbog neisplativosti čak i odustaju od dalje proizvodnje, veći deo njih i dalje svu količinu mleka svakodnevno predaju mlekari jer drugog rešenja trenutno nemaju. Nešto bolja situacija je, kaže Milanović, u ovčarstvu tako da će se u budućnosti više orijentisati na taj vid proizvodnje. Za sada ima malo ali odabrano stado od 11 grla rase virtemberg, za koje kaže da je daleko ekonomičnije od mlečnog govedarstva. Subvencije su veće a samim tim i motivacija za bavljenjem tom granom stočarstva.

MPS baneri II

Naš domaćin ističe da, iako mu to nije bila želja, zavoleo je svoj posao poljoprivrednika, pre svega jer voli mesto u kojem živi. Ali, nažalost, nije optimista kada je stanje u domaćoj poljoprivredi u pitanju. Zbog sve veće neizvesnosti, iako bi imao još snage i ideja, ne usuđuje se da se upusti u proširenje kapaciteta osim ako država u budućnosti bude više pomagala srpske seljake raznim podsticajnim merama. One su, kako dodaje na kraju, više nego dobrodošle.

PROČITAJTE I...  Uzgoj safolk ovaca u Banatu

Prethodni tekstVoćarsto i vinogradarstvo u opštini Negotin
Sledeći tekstDa li je isplativo kreditiranje poljoprivrede u Hrvatskoj

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime