Voćarsto i vinogradarstvo u opštini Negotin

0
1072
Agrosaveti - Voćarsto i vinogradarstvo u Negotinu - 03

Negotin ponovo grad vinara

Agil 1120x180

Vinova loza u okolini Negotina gajena je još u rimsko doba a sedamdesetih godina 19. veka pominje se da su negotinski vinari bili izvoznici u Francusku, Rusiju, Nemačku. U novijoj istoriji, ta svetla tradicija je tokom nekoliko decenija nepravedno pala u zapećak ali ohrabruje podatak da se mlađi Negotinci sve više odlučuju za taj vid poljoprivredne proizvodnje. Inače, uz vinogradarstvo, meštani negotinskog kraja bave se i voćarstvom a ima i onih koji čuvaju oranice svojih predaka a bave se i stočarstvom.

Agrosaveti - Voćarsto i vinogradarstvo u Negotinu - 02

Na obnovi nekadašnje prepoznatljivosti tog kraja po kvalitetnim vinima ali i voću, poslednjih godina intenzivno se radi. Najzaslužniji za to da se za krajinska vina ponovo čuje i van naših granica jesu članovi Udruženja proizvođača vina „Negotinska Krajina“, koje ima svoju proizvodnju vina sa geografskim poreklom. Uprkos teškoj prošloj godini u tom kraju, zahvaljujući dobroj organizovanosti i savremenijoj tehnologiji, šteta je ublažena. Pre svega, reč je o umešnosti proizvođača da efikasnije iskorišćavaju sredstva za osavremenjavanje i zaštitu poljoprivrednih gazdinstava, voćnjaka i plastenika, te su, kako nam je rekao Dejan Stefanović iz Poljoprivredne stručne službe Negotin, sve nedaće koje su ih zadesile u 2017-toj godini, dočekali znatno spremniji.

BioPlug 728x90px

Agrosaveti - Voćarsto i vinogradarstvo u Negotinu - 01

Proizvođači su rešeni da svom kraju vrate stari sjaj i prepoznatljivost. U tome im u najvećoj meri pomažu zaposleni u Poljoprivrednoj stručnoj službi Negotina, koji su svakodnevno otvoreni za sve njihove sugestije a sa druge strane pružaju im sve neophodne informacije kako bi istrajali u svojoj nameri. Svesni su da se rezultati ne postižu preko noći i nadaju da će njihova deca, u skorijoj budućnosti, ponovo moći lepo da žive od proizvodnje grožđa i vina.

PROČITAJTE I...  Da li može pristojno da se živi od uzgoja povrća u plastenicima?

Prethodni tekstProtest malinara, priča koja se vrti u krug
Sledeći tekstFarma krava i proizvodnja mleka u selu Velika Ivanča

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime