Farma ovaca Ile de France u Novom Orahovu

0
3172
Agrosaveti - Ile de France ovce Novo Orahovo 06

Kalmar Karolj iz Novog Orahova kod Bačke Topole je još od malena voleo ovce i želeo je da ima sopstveno stado. Radio je na tome dugo, a danas ima 180 ovaca rase Ile de France, strogo vodi računa o genetici i selekciji tako da se može pohvaliti veoma kvalitetnim ovcama. Nekada je imao i merinu, ali osobine koje ima Ile de France su ga zadovoljile, te se odlučio za tu francusku rasu.

Spyrale Adama 1120x1080

Agrosaveti - Ile de France ovce Novo Orahovo 03

Osim Karolja Ile de France ovce cene i otkupljivači jagnjetine, pa mu ni plasman nije problematičan. Međutim, našem domaćinu je cilj da proizvede kvalitetan priplodni materijal za dalju prodaju, a od cilja nije daleko. Nedavno je uzeo još jednog ovna, pa kako kaže, sad je miran nekoliko godina.

Kvalitetan priplodni materijal

Ukupno ima pet ovnova, dva su stara, a tri su mlađa. Ni jedan od ovnova nije u srodstvu tako da je na ovaj način obezbedio kvalitetan priplodni materijal za narednih nekoliko godina, čime je izuzetno zadovoljan. Procedura oko uvoza grla je trajala malo duže i bila komplikovana ali se na kraju ipak isplatila.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Kao i kod većine poljoprivrednika ovogodišnja silaža nije zadovoljavajućeg kvaliteta usled nedostatka zrna kukuruza, ali je Karolj taj nedostatak pokušao da nadomesti melasom koju je dodavao prilikom pravljenja silaže. Ostavio je i sav rod ječma, dokupio je nešto deteline pa smatra da će biti dovoljno za njegovo stado.

PROČITAJTE I...  Romanovska ovca: Jedna od najplodnijih rasa ovaca na svetu

Inače obrađuje 20 jutara zemlje, državnu zemlju ne radi, jer kako kaže obično ljudi dobiju parcele koje su daleko od Orahova pa on nema viška vremena koje bi utrošio na put, jer mora da čuva ovce. One često budu na paši što je svakako prednost kako za njihovo zdravlje tako i za utrošak hrane.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Planovi za budućnost

Naš domaćin nastavlja da ulaže u svoje gazdinstvo. Voleo bi da poveća svoje stado i tim putem će sigurno ići, naravno, ako otkupna cena bude zadovoljavajuća kao što je to trenutno.

Uskoro će imati i novu liniju, zahvaljujući ovnovima koje je kupovao. Uspeo je i da uloži u obnovu mehanizacije, zahvaljujući podsticajima koje mađarska vlada nudi kroz konkurse namenjene vojvođanskim poljoprivrednicima, Mađarima, što mu je omogućilo da traktor star 30 godina zameni novim.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstSrbija sve bliža STO
Sledeći tekstProizvodnja jabuka u Tavankutu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime