Farma KRAVA i proizvodnja mleka VETERINARA koji se VRATIO na SELO

0
751

Školovani poljoprivrednici koji vode gazdinstva kod nas se, na žalost, retko sreću. Za razliku od zemalja zapadne Evrope gde uglavnom svako domaćinstvo ima po jednog veterinara ili agronoma, u Srbiji tek na svako 10. registrovano gazdinstvo dolazi po jedan poljoprivrednik sa diplomom fakulteta. Vladimir Čitaković, iz sela gornji Mušić, koje se nalazi u blizini Mionice na imanju ima 20 krava, kao i 20 junica u različitim kategorijama. Na kvalitetnom rasnom sastavu se radilo godinama, korišćena su semena najboljih bikova, da bi se dobio što čistiji simentalac. Štalski prosek proizvodnje mleka na dnevnom nivou iznosi preko 400 litara, a cilj je da se na farmi preveniraju pojave bolesti i time pospeši produktivnost. Sa nama je podelio mnogo saveta, a najbitnije je kako izbeći sterilitet kod krava.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Ishrana krava ključni faktor

Ključni faktor kod mlečnih grla osim uslova držanja predstavlja i ishrana. Neophodno je da svako grlo dobije izbalansiran obrok sa optimalnom količinom hranljivih materija koja su u tom trenutku potrebna. Loša hrana i ušteda na koncentrovanom delu obroka može dobesti do steriliteta kod krava, ističe naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Brnabić i Nedimović o merama za stabilizaciju tržišta MLEKA

Slobodan sistem držanja utiče na zdravlje

Držanje krava u slobodnom sistemu iako je dostupno mnogim stočarima i od velikog značaja za zdravlje životinja, retko se može videti u našoj zemlji. Doktor veterinarske medicine kaže da su krave mnogo dugovečnije i u boljoj zdravstvenoj formi ukoliko su puštene na pašnjak.

Adama Sultan 1120x180

Cena mleka

Cena mleka posle dužeg vremena konačno ide na ruku stočarima i neka zarada se nazire. Isplativost je veća nego ranije, pa se svi nadaju da će doći do zaustavljanja smanjenja stočnog fonda. Naš domaćin kaže da postoji realno utemeljenja bojazan od nastavka trenda opadanja proizvodnje na farmama iz razloga nedostatka radne snage koja je ne samo u deficitu, već u pojedinim mestima ona uopšte i ne postoji.

Proširenje kapaciteta

Usled evidentnog nedostatka radne snage, dalje proširenje se ne planira, kao ni nove investicije u objekte i mehanizaciju.

pylon galenika jan 023

Uprkos velikoj ljubavi prema veterini, selu i životinjama, država ne omogućava povoljnu klimu za ostanak i povećanje kapaciteta proizvodnje, kako za Vladimira tako i neke druge školovane ljude.

PROČITAJTE I...  Proizvođači mleka: Ako država ne pomogne hitno, slede protesti

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

KWS banner 728x90

Sagovornik: dr. vet. med.Vladimir Čitaković, selo gornji Mušić, Mionica

Prethodni tekstBesplatni e-kalkulator za optimizaciju prihrane useva
Sledeći tekstLečenje lekovitim biljem

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime