Lečenje lekovitim biljem

0
119
prirodna medicina
Foto: Pixabay

Lečenje lekovitim biljem je metoda koja se koristi kroz vekove, i seže daleko pre poznavanja zakonitosti savremene medicine. Ljudi su se u prošlosti lečili isključimo biljkama. Srbija obiluje lekovitim travama i biljem, koje se i danas, pored konvencionalne medicine, koristi kako bi se poboljšalo opšte stanje organizma.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Fitoterapija se zasniva na tradicionalnoj upotrebi lekovitog biljke u nekom narodu ili na osnovu klinički dokazanih lekovitih svojstava. Postoji čitava naučna disciplina koja proučava pravilnu upotrebu lekovitog bilja, aktivne komponente, sastav, delovanje, primenu, kontraindikacije, neželjena dejstva i druge aspekte. Lekovito bilje se često koristi kao polazna sirovina za dobijanje sintetičkih lekova. Modifikovanjem prirodnih supstanci stvaraju se jedinstveni molekuli, koji imaju jača farmakološka dejstva i mogu postati zaštićeni patentom.

Lekovitost bilja zavisi od mnogo faktora

Upotrebna vrednost lekovitog bilja zavisi od količine lekovitih komponenti koje lekovito bilje sadrži. Količina nekog sastojka u biljci zavisi od uslova u kojima je ta biljka uzgajana (nadmorska visina, temperatura, vlažnost…), perioda branja (u različitim periodima vegetacije različita je količina pojedinih sastojaka), načina branja, sušenja i čuvanja. Sušenjem se gubi voda, pa se na izvesno vreme mogu konzervirati lekoviti sastojci. Rok trajanja lekovitog bilja zavisi od vrste i uslova čuvanja, a može biti od par meseci do nekoliko godina.

Adama Sultan 1120x180

Lekovite biljke mogu imati neželjena dejstva

Smatra se da je upotreba lekovitog bilja potpuno bezbedna, jer je ono prirodnog porekla. Ali, ovo ne mora uvek biti tačno. U nekim stanjima pojedine lekovite biljke mogu biti kontraindikovane. Lekovite biljke mogu imati neželjena dejstva, ali se ona retko ispoljavaju jer se ne primenjuju koncentrovane ili u visokim dozama. Mnoge osobe su alergične na biljke, pa se tako može ispoljiti alergija i na lekovite biljke.

PROČITAJTE I...  Potočarka – prijateljica mladosti, hrana i lek

Od lekovitog bilja se pripremaju čajevi, ekstrakti, tinkture, rastvori, sirupi, kupke, kreme, masti… Najčešće se prave vodeni, alkoholni, vodeno-alkoholni ili uljani ekstrakti lekovitog bilja. Standardizacija biljnog ekstrakta podrazumeva određivanje koncentracije neke od glavnih lekovitih komponenti. Ipak, ovo ne mora biti merilo jačine ekstrakta, jer se često ne zna koja komponenta obezbeđuje lekovito svojstvo nekoj biljci ili je nekoliko, do nekoliko desetina komponenti, odgovorno za lekovita svojsta određene biljke.

pylon galenika jan 023
Prethodni tekstFarma KRAVA i proizvodnja mleka VETERINARA koji se VRATIO na SELO
Sledeći tekstMinistarstvo poljoprivrede čitavu deceniju ne dostavlja podatke o poljoprivrednom zemljištu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime