Dodajte ove lekovite biljke i dobićete SUPER KOMPOST

0
509
kompost
Foto: Pixabay

Kompostiranje je najekonomičniji vid recikliranja baštenskog i kućnog organskog otpada, a rezultat je kompost – fantastično đubrivo za baštu. Ono može da bude još bolje i hranljivije dodavanjem lekovitog bilja.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

U kompostnu gomilu možete dodati lekovito bilje ako želite da ima bolje đubrivo sa više hranljivih materija. U nastavku su navedene biljke koje su najbolji dodaci. Naravno, prvo je neophodno napraviti kompostnu gomilu.

Za nju možete upotrebiti slamu, komadiće drveta i delove kore, ostatke od granja od orezivanja koji predstavljaju nosioce ugljenika. Treba dodati zeleni baštenski otpad (pokošenu travu, lišće), kao i kuhinjski organski otpad, zemlju i iseckani papir za održavanje vlažnosti. Dosta smo pisali o tome, a članke možete naći klikom na link kompost. Na kraju se može dodavati lekovito bilje sukcesivno, kako bi se povećala hranljiva vrednost komposta.

Adama Sultan 1120x180

Lekovito bilje za kompost

Gavez

Gavez je prepun hranljivih materija, a ima veliku količinu ugljenika u odnosu na azot. Takođe, sadrži dosta kalijuma i kalcijuma, što je posebno važno za biljke koje donose plodove. Mogu da se naberu listovi i ubace u kompostnu gomilu.

PROČITAJTE I...  Šipurak (šipak): Jedan od najmoćnijih divljih plodova

Hajdučka trava

Hajdučka trava raste gotovo svuda, lako je dostupna i može da se nabere. Biljke koriste azot kojeg ima mnogo u hajdučkoj travi.

pylon galenika jan 023

Maslačak

Koliko je dobar za ljudski organizam, toliko je dobar i za biljke. Maslačak sadrži dosta gvožđa, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, bakra, kao i silicijum dioksida. Njega biljke koriste za izgradnju ćelijskih zidova, što znači da ih ojačava i čini izdržljivijim i produktivnijim.

Kopriva

Kopriva je obavezni pomoćnik u bio uzgoju ili eko bašti. Efikasna je prihrana i zaštita za biljke. Kada se doda u kompostnu gomilu povećava nivo azota, kao i fosfora i gvožđa.

KWS banner 728x90

Kamilica

Kamilicu možete da posadite iz kesice čaja. Ona sadrži visok nivo kalcijuma i pomaže pri apsorpciji azota. Dobar je nosilac sumpora koji je neophodan za zdrav rast biljaka. On stimuliše aktivnost enzima i poboljšava rast korena i proizvodnju semena. Takođe, pomaže biljkama da izdrže hladnoću.

Izvor: Openpermaculture, Permaculture

Prethodni tekstNa Kvantašu u Beogradu najveći promet imao kupus, šta se još traži?
Sledeći tekstKašnjenje subvencija dovodi u pitanje opstanak malih stočarskih farmi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime