Niska otkupna cena junadi

1
1595
Agrosaveti---Otkupna-cena-junadi---01

VELIKI VIŠAK JUNADI NA TRŽIŠTU

Po glavi stanovnika u Srbiji se pojede oko četiri kilograma junetine, što je daleko manje u odnosu na neke druge evropske zemlje, a apsolutno nedovoljno kada se sagleda ponuda junadi na domaćem tržištu. Podaci govore da se u Srbiji na godišnjem nivou zakolje najviše do 90 000 goveda, a ponuda je oko 250 000 grla, što nam govori da je izvoz jedini spas za ovu granu stočarstva.

Adama Asorbital 1120x180

Prema rečima Čedomira Keca iz udruženja Agroprofit, na tržištu se trenutno stvorio veliki višak junadi. To apsolutno dovodi i do veoma niske otkupne cene koja se kreće oko 1.8-1.9 za kvalitetne tovne rase i do 1.6 za crno bele rase.

“Mi zakoljemo godišnje svega trećinu goveda od one koja je u ponudi, što je veoma malo. A trenutna situacija na tržištu nije dobra. Imamo trenutno u ponudi između 12 000 i 14 000 goveda, te se moraju pronaći putevi za izvoz.” – smatra Keco.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Agrosaveti---Otkupna-cena-junadi---02

AGRARNA KOMORA UPUTILA PISMO MINISTARSTVU

Na teritoriji Južnog Banata trenutno ima oko 600 grla u ponudi, a kupaca nema, kaže za Agrosavete Nenad Manić, predsednik Agrarne komore poljoprivrednih proizvođača Srbije.

PROČITAJTE I...  Aktuelna cena jabuka u izvozu

“Čitav Južni Banat ima problem sa realizacijom prodaje junadi. Moji podaci kažu da samo ovde imamo preko 600 grla koja farmeri nemaju kome da prodaju. Imamo nakupce koji se pojave pa ucenjuju ljude, dakle jedna teška situacija. Zato smo poslali jedan dopis Ministarstvu poljoprivrede da se tim ljudima pomogne, da se ponovi robna razmena, kako bi se situacija bar malo rasteretila. Nešto se mora uraditi hitno, najduže za mesec dana, jer je situacija teška. I tu razmenu bi trebalo uraditi malo “šareno”, da se pomogne većem broju ljudi, imamo evidenciju ko je do sada učetvovao u razmeni, da ne budu uvek isti ljudi.” – ističe Manić.

1120x180px

TURIZAM NA KOLENIMA – MANJA POTRAŽNJA ZA JUNETINOM

Situacija u turizmu je veoma nepovoljna, te zemlje koje imaju razvijenu tu granu privrede se sada nalaze u nezavidnom položaju. Kada se takva situacija stavi u kontekst tova junadi, odnosno potrošnje mesa, onda se može reći da te zemlje koje su do sada uvozile velike količine junetine, sada nemaju potrebu za tim.

PROČITAJTE I...  Berba breskve u Novom Slankamenu

Agrosaveti---Otkupna-cena-junadi---03

“Teško je sada naći zemlje za izvoz junadi. Mi smo imali želju da izvozimo u Tursku i za Grčku, međutim tamo je turizam pukao, te je npr. Turska odustala od većih nabavki. Izvoz treba tražiti u Ujedinjenim arapskim emiratima, Egiptu i Izraelu, jer oni imaju konstantniju potrebu za junetinom. Trenutno sve zemlje u regionu imaju ovaj problem. Npr. Hrvati imaju još težu situaciju nego mi. Farmeri sada jednostavno nemaju kud sa bikovima, ima grla i sa preko 1000 kg težine žive vage, teška je situacija.” – ističe Čedomir Keco iz udruženja Agroprofit.

Adama Soratel 1120x1080

Nepovoljnoj situaciji na tržištu doprinela je i Kina koja je odustala od kupovine crvenog mesa u Evropi, već se okrenula Brazilu. Kažu, obrazloženje je u širenje virusa covid 19. Znamo da je epidemija i u Brazilu, te to ne možemo smatrati adekvatnim odgovorom, već je verovatno presudila cena, dodaje Keco.

STIŽE LI SPAS NA JESEN?

Prema procenama stručnjaka iz oblasti trgovine goveđim mesom, kriza će potrajati do jeseni. Tada očekuju otkupnu cenu preko 2 eura po kilogramu žive mere, te su pojedine zemlje obustavile prodaju tovnog podmlatka upravo zbog ovih očekivanja.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Prethodni tekstBerba malina u selu Badovinci
Sledeći tekstHolmer: RRL 200 eco nudi lak i pristupačan utovar repe

1 KOMENTAR

  1. Gospodo draga to je vrlo lako rešavano za vreme SFRJ.Roba išla za Grčku i Italiju.Za vreme Demokrata išlo za Kosovo i Crnu Goru.Sad ne ide skoro nigde ili izvoze veliki Mišković,Mihajlović.A za nas male bi ministarstvo poljoprivrede trebalo da obezbedi izvoz a ne samo obećanja.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime