Proizvodnja kravljeg mleka u selu Markovac

0
1365
Agrosaveti---proizvodnja-kravljeg-mleka---Markovac---03

Braća Babić iz sela Markovac koje se nalazi kod Velike Plane, odavno su rešili da proizvodnja kravljeg mleka bude njihova delatnost. Počeli su stidljivo 2006. godine, a danas to rade veoma profesionalno. Trenutno imaju 50-ak grla simentalske rase, koje im daju u proseku 20- ak litara kravljeg mleka ekstra klase.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

“Farma je napravljena 2006. godine. Tada smo zapravo krenuli malo ozbiljnije da se ovim bavimo. Tada smo uvezli 32 grla iz Nemačke, te je danas 99% krava te genetike. Štalski prosek nam je 23 litre, ali ima grla koja daju i 40 litara mleka.” – priča nam Mlađan Babić.

“Farma je kapaciteta 50 grla. Godišnje odnos muško ženske teladi je 50-50%, te muške ostavljamo za tov, a ženske za priplod. Neke ostanu nama za amortizaciju, a zbog ograničenih kapacieta i prodajemo junice, te imamo veoma zadovoljne kupce.” – dodaje Mrđan Babić.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti---proizvodnja-kravljeg-mleka---Markovac---01

Babići su se odlučili za slobodan sistem uzgoja koji, kako kažu, ima i prednosti i mana. Muža je automatizovana, što im olakšava da mleko bude u ekstra klasi. Velika pažnja se posvećuje i samoj ishrani. Obrađuju oko 150 hektara zemlje, što pokriva potrebe stočnog fonda na ovom gazdinstvu.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Sanad

POČECI BILI DALEKO SVETLIJI OD DANAŠNJE SITUACIJE

A kada pričamo o samoj ceni kravljeg mleka, osvrnuli smo se i na njihove početke, kada je sve izgledalo pozitivnije i perspektivnije, podsećaju se naši domaćini.

pylon galenika jan 023

“Moram vam priznati da sam se malo i razočarao. Kada smo počinjali sve mi je izgledalo lepše, perspektivnije nego što to jeste danas. Očekivao sam bolju budućnost. Sve nekao ide sporo. Mi imamo napretka, vidi se to, ali s obzirom na to koliko smo uložili rada i truda, nedovoljno je.” – kaže Mrđan.

“Tih godina kada smo počinjali, cena kravljeg mleka je bila 40 dinara, evro je bio 80, a cena nafte je bila 79 dinara. Pola eura je bio litar mleka. To je bilo tad i više nikad. Trenutna cena mleka je 39,80 dinara, a sve drugo znate koliko košta.” – ističe Mlađan.

KWS banner 728x90

Agrosaveti---proizvodnja-kravljeg-mleka---Markovac---02

A cilj i jeste upravo to: proizvesti mleko ekstra klase, povećati količine, odnosno uzeti maksimum koji ova proizvodnja može doneti. Samo na taj način sve ovo ima nekog smisla, dodaju naši domaćini. Cilj je da u opticaju bude 100 krava.

PROČITAJTE I...  Držanje Holštajn krava i dnevna količina mleka za isplativost

“Cilj nam je tona mleka dnevno, jer mlekare plaćaju i na osnovu količina, te moramo imati mleko ekstra klase i veću količinu, kako bismo izvukli bolju cenu.” – kaže Mrđan.

U PLANU JE I NOVA FARMA

A baš kada pričamo o proširenju proizvodnje, Babići nam kažu da su aplicirali kod Ipard fonda za novi objekat. Radosna vest je da su na 21. mestu rang liste, ali već godinu dana čekaju nultu kontrolu.

Agrosaveti---proizvodnja-kravljeg-mleka---Markovac---04

“Konkurisali smo preko IPARD-a za novi objekat, ali iako znamo da smo 21. na rang listi, zbog čega smo presrećni, ali već godinu dana čekamo da se to realizuje. Imamo lepe planove, sve smo pripremili, ali čekamo već dugo na samu realizaciju.” – kaže Mlađan.

Pričaju nam ovi vredni domaćini kako je u Markovcu nekada bilo daleko više krava, oko 2000 grla, međutim, danas se taj broj sveo na svega 200. O mladima u poljoprivredi da i ne govorimo. Mrđan i Mlađan imaju i starijeg brata koji takođe radi sa njima, te su oni jedni od retkih koji su rešeni da ostanu i da nastave da ulažu u poljoprivredu.

PROČITAJTE I...  Farma KRAVA, proizvodnja SIRA i uzgoj OVACA u selu ZUCE

Problem je i u radnoj snazi koje prosto nema, te je cilj mehanizovati sve što se može, kako bi posao bio na vreme i kvalitetno odrađen, ističu Babići. Oni dodaju još i to da je neophodno motivisati i pomoći ljudima koji žele da ostanu i da rade na selu, a ta pomoć bi mogla biti u vidu nekog agro dizela, jer je nafta najveća stavka svake grane poljoprivrede, dodaju Babići.

Prethodni tekstTrash Cutter i Trash Fan – novi proizvodi BEDNAR mašina
Sledeći tekstRomanovska ovca u selu Vajska

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime