Isustva stočara: Zašto sa holštajna prelazimo na simentalca

0
569

Milanka Petrov se rano udala. Iz rodnog Busenja, preselila se u obližnje veće selo Jaše Tomić. Kako kaže, u kući njenog supruga uvek je bilo krava, tako da se ova porodica decenijama bavi poljoprivredom. Kako to danas izgleda na farmi koja broji 300 grla?

Spyrale Adama 1120x1080

Danas je sav posao preuzeo sin Branislav, koji se već 25 godina bavi ratarstvom i stočarstvom. Na početku su imali 10 krava, a kako se broj krava povećavao, tako su se povećavali i hektari zemlje. Trenutno se na farmi nalazi 300 grla stoke, od čega 110 krava, od kojih su 85 za mužu, 100 bikova i sto junica. Što se ratarstva tiče, gaje se pšenica, ječam, suncokret i lucerka.

Farma krava Petrov poznata je u selu Jaše Tomić. U detinjstvu, Branislav je, zajedno sa sestrom, nosio sveže mleko po komšiluku, dok danas mleko prodaju isključivo mlekarama, jer im je tako isplatljivije.

„Krenuli smo sa holštajn rasom, ali smo pre tri godine počeli sa pretapanjem rase u simentalca“, priča naš domaćin. Kako sam kaže, zadnje tri godine osemenjuju krave sa simentalskim bikovima sa namerom da za 4-5 godina na farmi imaju samo simentalsku rasu.

PROČITAJTE I...  Farma muznih krava iz Bođana

Iako simentalska rasa daje manju količinu mleka od holštajna, na ovaj korak su se odlučili jer su krave dugovečnije, zdravije i dobijaju se kvalitetnija muška telad, bolja od holštajna, a pošto tove bikove, to im je jako važno, objasnio nam je naš domaćin.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Da bi se bavio poljoprivredom, moraš to da voliš, jer ako ne voliš – ne vredi, kaže naš sagovornik. Međutim, zbog teških uslova on danas mladim ljudima ne bi preporučio da se bave poljoprivredom, osim ako imaju dobru polaznu osnovu.

Nove tehnologije

Sve je više poljoprivrednika koji ne beže od novih tehnologija u poljoprivredi.  Branislav kaže da bez njih nema ni napretka u poljoprivredi.

„Mi smo ušli u invensticiju za kupovinu robota koji danas na kravi muze 65 krava. Mislim da je to jako dobra stvar, jer nam u velikoj meri olakšava posao. Dobijamo bolju reprodukciju i veću količinu mleka. Robot ima parametre koji pokazuju zdrvastveno stanje, količinu mleka koje krava dala, količinu hrane koje je pojela i ostala. Mislim da je to jako dobra, skupa, ali i dobra investicija“ – rekao je Branislav.

PROČITAJTE I...  Ratarstvo i govedarstvo u Čurugu

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Sagovornik: Branislav Petrov, stočar i ratar iz sela Jaša Tomić

Prethodni tekstMalčiranje bašte zimi: Da ili ne?
Sledeći tekstProdužen rok za prijave za subvencionisanu dodelu zaštitnog rama za traktore

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime