Uzgoj ovaca u Podrinju

0
1800
Agrosaveti - Uzgoj ovaca virtemberg 05

Iako se generacije pre nisu bavile poljoprivredom, te u nasleđe nisu dobili ni zemlju ni imanje, porodica Matić iz sela Klupci kod Loznice, dokaz je da se sve može kada se poljoprivreda voli i želi.

Adama Maganic 1120x180

Agrosaveti - Uzgoj ovaca virtemberg 01

Dok na porodičnom gazdinstvu žive tri generacije ove porodice, otac i sin uspešno vode svaki svoju proizvodnju. Penzioner Pero Matić kaže da se od nečega mora živeti i po završetku profesionalnog veka šofera, a poljoprivreda je ipak koren ove naše zemlje. Sina je ohrabrio da istraje u voćarstvu, ali on se ne odriče stočarstva, pogotovo ovčarstva jer je računica brza i jasna.

Agrosaveti - Uzgoj ovaca virtemberg 06

Virtemberg rasa ovaca

Seno, kukuruz i ječam samleveni u prekurupi i malo ispaše, sve je što je potrebno za malu ali kvalitetnu ishranu ovaca i koza Pere Matića. Ima ih cele godine, a one koje tovi za prodaju kaže, plasira na lokalnoj pijaci ili kupci sami dolaze po njih na već poznatu adresu. Uzgoj ovaca virtemberg ovako manjeg obima, sasvim je dovoljno uverava naš domaćin, za opstanak u ovoj grani poljoprivrede, a tu su i koze da podmire i potrebe mleka.

Paradajz 1120x180

Agrosaveti - Uzgoj ovaca virtemberg 03

Iako ovako mala proizvodnja ovaca zvuči gotovo savršeno i po pitanju računice i po pitanju namirivanja sopstvenih potreba, stočari Lozničke opštine međutim, godinama muku muče sa problemom uličnih pasa, koji kolju stoku. Pero Matić još se nije oporavio od pokolja ovaca koji je zatekao u svom dvorištu 2015. godine. Pored strahote koju je zatekao, nikakva nadoknada još nije stigla, a mora se dalje.

PROČITAJTE I...  Za dobar kvalitet mleka najbitnija tri uslova

Agrosaveti - Uzgoj ovaca virtemberg 02

Jasan plan i računica

Osim ove pretnje koja vreba, a ništa se konkretno ne rešava, osim sopstvene režije zaštite na koju su proizvođači ovog kraja prinuđeni, naš domaćin kaže da se sve ostalo može, koliko ko može. Ukoliko se na vreme napravi jasna računica i plan proizvodnje takav, da proizvođače ne tera u minus, ovčarstvo može biti veoma zahvalna grana poljoprivrede. Toliko da se ove, gotovo poznato plašljive životinje mogu u potpunosti i pripitomiti i kao što smo se i sami uverili, postati potpuno umiljate.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstPovratak na selo – gazdinstvo Zdravkovac
Sledeći tekstDržava odbija da popiše njive, šume i ostalu imovinu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime