Međunarodna izložba ovaca u Sanadu

0
1268
Agrosaveti - Izložba ovaca u Sanadu 05

Sada već tradicionalna manifestacija Međunarodna izložba ovaca svih rasa u Sanadu, obeležila je mali jubilej, pet godina održavanja. Mali je jubilej ali je bila velika zainteresovanost, što lokalnih – što proizvođača iz drugih krajeva Vojvodine, da uzmu učešće na njoj kako bi uporedili svoja sa grlima ovaca svojih kolega.

Spyrale Adama 1120x1080

Agrosaveti - Izložba ovaca u Sanadu 03

Izložba je upriličena na lokaciji „Bagremar“, a domaćini, članovi Udruženja odgajivača ovaca „Čokanska cigaja“, su se potrudili da i ova izložba ostvari svoj cilj zacrtan pre 5 i više godina, a to je promovisanje i unapređenje ovčarstva u našoj zemlji.

Cilj – unapređenje ovčarstva u Srbiji

Izražavajući zadovoljstvo što iz godine u godinu beleže porast broja učesnika, predsednik Udruženja Miloš Milanov, kaže da je i ove godine 27 izlagača iz raznih krajeva naše zemlje pokazalo interes da se pojavi sa svojim kolekcijama ovaca u Sanadu na izložbi. Bila je to, kako dodaje, odlična prilika za druženjem ali, pre svega, za razmenu iskustava.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Agrosaveti - Izložba ovaca u Sanadu 04

U ulozi predsednika Komisije za ocenjivanje, ove godine se obreo Josip Češljar, koji je inače i direktor Poljoprivredne savetodavne stručne službe Senta, a nađe vremena i da se posveti ovcama na porodičnoj farmi. Kaže da ni ove godine nisu imali lak posao prilikom žiriranja i da su praktično određene finese odlučile o rangiranju izloženih kolekcija.

PROČITAJTE I...  Prednosti uzgoja ovaca u Srbiji

Po odluci organizatora, rase su svrstane u tri kategorije: čokanska cigaja, virtemberg i ostale rase.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Ovčarstvo – jedina grana u ekspanziji

Češljar kaže da je procena da u stadima u potiskim opštinama ima oko 30 hiljada ovaca. Broj se poslednjih godina povećava jer je ovčarstvo jedina grana stočarstva koja je u usponu, što je, po njegovom mišljenju rezultat dobre politike nadležnog Ministarstva zbog stimulisanja proizvodnje i izdvajanju subvencija od 7 hiljada dinara po umatičenoj ovci.

Agrosaveti - Izložba ovaca u Sanadu 02

Sreća je na licu Tivadara Mesaroša, proizvođača safolk rase ovaca iz Bačkog Monoštora, koji je ponosno držao u ruci pehar koji mu je dodeljen u kategoriji razne vrste ovaca. Ovo je treća uzastopna godina da se porodica Mesaroš vraća kući sa nekom od nagrada sa ove manifestacije. Zadovoljan je svojim učešćem na izložbi i Nikola Urban iz Mola koji se već treću godinu zaredom odaziva na pozive na učešće u Sanadu. Slaže se sa ostalim učesnicima da su izložbe poput ove idealna prilika za sagledavanje lične ali i proizvodnji konkurentskih farmi.

PROČITAJTE I...  Tov junadi u Sanadu

Agrosaveti - Izložba ovaca u Sanadu 01

Na izložbi se mogla videti i još uvek nedovoljno rasprostranjena rasa ovaca „nemačka crnoglava“, koja se gaji samo na nekoliko farmi u Srbiji. Jedna od njih je u vlasništvu Subotičanina Čongora Kase, koji smatra da su manifestacije poput ove u Sanadu, dobra prilika za promovisanje te retke rase.

I proizvođači i organizatori složni su u oceni da su ovakvi susreti ovčara od višestrukog značaja, pre svega, zbog popularizacije ovčarstva koje je, kako se moglo čuti na skupu, u sve većoj ekspanziji.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstMama Đuđin sir iz Kovilja
Sledeći tekstKubota traktori i priključne mašine

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime