Uzgoj sjeničke ovce

0
8074
Agrosaveti - Sjenička ovca 03

Sjenička ovca odavno se odomaćila i u Šumadiji, a razlog zašto je ljudi vole jeste to što je veoma zahvalna i srećna čak i kada je samo na paši, a nije zahtevna ni po pitanju smeštajnih objekata.

Agil 1120x180

Njen potencijal prepoznao je i Ljubivoj Nikitović iz sela Venčani kod Aranđelovca. Nekad je imao il de fransa, međutim, sjenička se pokazala daleko zahvalnijom za uslove koje ima, kaže naš domaćin.

Agrosaveti - Sjenička ovca 01

„Jedino što su mi bile nežnije Il de Frans. I prirast je bio bolji ali je teže odgajiti ih. Gledali smo sjeničke ovce i zapale nam za oko. Najprirodnija ovca“ – kaže naš domaćin Ljubivoj.

BioPlug 728x90px

Agrosaveti - Sjenička ovca 05

Indeks plodnosti joj je u poslednjih desetak godina znatno povećan, pa sad iznosi i od 120 do 150 jagnjadi na 100 ovaca, ističe savetnik za stočarstvo, Violeta Petrović Luković. Kasnostasna je i prvi put ulazi u priplod sa 18 meseci, a porast završava sa 3-4 godine. Sjenička ovca je i lako prepoznatljiva, a odlikuje je nekoliko osnovnih eksterijernih karakteristika.

Agrosaveti - Sjenička ovca 04

„Što se tiče sjenike rase, to je zapravo soj naše pramenke, ali je u narodu poznata kao sjenička jer potiče sa Pešterske visoravni. Ono što je karakteristično za nju jeste da je izuzetno otporna na vremenske razlike. Da je otporna što se tiče njenog zdravstvenog stanja. Neće joj smetati puno ako pokisne za razliku od virtemberga ili Il de Fransa. Ima veće iskorišćavanje hrane prilikom unosa. Karakteristika im je i to što imaju obojeni krug oko očiju, obojenu gubicu, uši. Karakteristika je i da ima crne čarapice i da je dugorepa“ – objašnjava Violeta Petrović Luković.

Orius 1120x1080

Plasman, cene i subvencije

Naš domaćin ima oko 60 ovaca i toliko jagnjadi, koju veoma lako proda. Kupci su nakupci, klanice ili odu za priplod, dodaje Ljubivoj. U selu Venčani nema mnogo ovčara sa ozbiljnijim stadom, te organizovaniji otkup nije ni moguć. „Cena je ove godine lošija nego prošle“ – navodi Ljubivoj.

PROČITAJTE I...  Desetak pirotskih sela ostalo je bez i jednog grla stoke

Agrosaveti - Sjenička ovca 06

Ovu računicu svakako dopunjuju i subvencije, koje istina kasne, ali dobro dođu. Međutim, teško je planirati proizvodnju, bez oslonca koji se ogleda u redovnoj isplati podsticaja. Posebno nakon onako sušne godine, kakva je bila prošla. Sa ovako ekstenzivnim uzgojem, kada su ovce na paši, ekonomska opravdanost je vidljivija, pa subvencije mogu predstavljati čistu dobit.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Sjenička ovca 02

Međutim, uz subvencije i pašu, ovčarstvo i sjenička ovca mogu jednoj porodici da donesu lepe prihode tokom godine, pa naš domaćin u šali kaže da je ranije zapatio stado i da je mlađi sada bi imao najmanje 200 ovaca.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstProizvodnja ceđenog soka od paradajza
Sledeći tekstDržava stimuliše ovčarstvo

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime