Prijava stanja pčelinjaka

0
991
Agrosaveti---prijava-stanja-pcelinjaka---01
Timac AGRO

Svake godine u aprilu pčelari su u zakonskoj obavezi da urade prijavu stanja pčelinjaka. Do kraja proleća treba uraditi i aktivni nadzor, kako bi imali pravo na subvencije od države.

Međutim, pošto je u toku vanredno stanje, a Vlada je zabranila šalterska okupljanja gde god to nije neophodno, SPOS je zatražio od nadležnih da se izjasne kako će se ova obaveza odraditi ove godine, uz preporuku da se prihvati prijavljeno stanje pčelinjaka u oktobru 2019. godine.

Vertigo-JESENJE-PLAVO-PRSKANJE-1120x180

Osim toga, čak 2818 pčelara, članova SPOS-a, ima više od 65 godina. Njima je onemogućen odlazak do svog pčelinjaka. Oni sada nisu u mogućnosti da provere stanje i urade aktivni nadzor.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Od prošle godine pčelari mogu elekronski da se prijave za subvencije, ali to ne važi za prijavu stanja.

Agrosaveti---prijava-stanja-pcelinjaka---02

Na koji način će se rešiti sve ovo još se ne zna, jer se odgovor resornog ministarstva još uvek čeka.

Biofor baner 728x90

KRAĐE KOŠNICA TOKOM VANREDNOG STANJA

Tokom vanrednog stanja brojni pčelari nisu u mogućnosti obilaska sojih pčelinjaka, što je pogodna situacija za lopove. U ovo doba godine, pčelari su obično u svojim pčelinjacima, aktivno i svakodnevno rade, pripremajući se za bagremovu pašu. Tako izgleda aprili kada je stanje redovno, no sada tokom pandemije covid-a19, na hiljade pčelara sedi u svojim kućama, očajni zbog toga što će im pčelinjaci pretrpeti ogromne štete.

PROČITAJTE I...  Uzgoj pčela i proizvodnja meda u Bezdanu

“Srpskom pčelarstvu preti veliki kolaps, ukoliko se tim ljudima ne dozvoli da sada, kada su i najpotrebniji svojim pčelama, odu do pčelinjaka i pomognu pčelama. U našem udruženju, mi mlađi se trudimo da pomognemo, ali to nije jednostavan posao. Ne može bilo ko otići do pčela, to se godinama uči, to je specifična grana poljoprivrede. Osim toga, sada lopovi koriste to što pčelari ne mogu do košnica. Konkretno kod nas nije bilo prijava krađe, ali u drugim delovima Srbije jeste. Bilo je i požara koji su ostavili velike posledice po proizvođače meda. Zato, još jednom apelujem na nadležne institucije da dozvole svim pčelarima posetu svojim pčelinjacima, da im dozvole nesmetan rad uz sve mere predostrožnosti, uz jasnu putanju, bez zaustavljanja, jer u suprostom posledice će se osetiti i na drugim granama poljoprivrede.” – apeluje Saša Radivojević iz Sokobanje.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime